Hírek

2010.11.15. 07:23

Az utolsó akadály is elhárult a Déli Áramlat elől

Bulgáriában projektcég születik a Déli Áramlat beruházásra, nálunk módosult a DÁ Zrt. igazgatósága

Világgazdaság Online

Ötven-ötven százalékos vegyes vállalat alapításáról állapodott meg Alekszej Miller, az orosz Gazprom igazgatósági elnöke, továbbá Maja Hrisztova és Jordan Georgiev, az EAD bolgár energiaholding ügyvezető igazgatója. A szombati eseményen jelen volt a két ország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin és Bojko Boriszov is. A Déli Áramlat Bulgaria AD-nek kell előkészítenie az orosz gáz új európai szállítási útvonalának bulgáriai beruházását, megvalósíthatósági tanulmányát. E cég dolga lesz a finanszírozás megszervezése, majd az üzemeltetés is – jelentette be a Gazprom.

A gázbiztonság kérdése azt követően került előtérbe, hogy az orosz–ukrán gázárviták miatt 2006-ban és 2009-ben is rövid zavar támadt az Ukrajnán keresztüli gáztranzitban. Az ukrán vezetés szerint mindazonáltal fölösleges egy Ukrajnát elkerülő csövet lefektetni, inkább az ország gázrendszerét kell felújítani, kibővíteni. Mivel a beruházás orosz részvétellel folyna, ez garanciát is jelenthet a zavarmentes szállításra. A kivitelező konzorcium élére egyébként épp a szófiai cégalapítás előtti napon nevezték ki Jurij Bojko ukrán fűtőanyagipari és energetikai minisztert. Az Interfax-Ukrajna emlékeztet, hogy a konzorcium orosz tagja, a Gazprom szerint a társulásnak részt kellene vennie a nyugat-ukrajnai, független gáztárolók üzemeltetésében is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!