Hírek

2010.10.28. 08:14

Vajna: Átlagban húszezret fizetnek a Nobu vendégei

Felülmúlta a várakozásokat a hat hete nyílt Nobu Budapest eddigi forgalma – mondta a Világgazdaságnak az étterem társtulajdonosa, Andy Vajna, aki elképzelhetőnek tartja, hogy hosszabb távon akár további Nobu éttermek nyitásában is közreműködjön Európa-szerte. A filmes üzletember hazai vállalkozásainak többségét eléggé megtépázta a válság, így az éttermen kívül ezek stabilizálását tartja most a legfőbb feladatának.

Németh Márk

- Hat hete nyílt az első hazai étterme, a Nobu Budapest. Hogy fogadták a vendégek?
- Előzetesen azzal számoltam, hogy körülbelül hat-nyolc hónapba telik egy ilyen jellegű éttermet felfuttatni Budapesten, ehhez képest elmondhatom, néhány hét alatt elértük, hogy csúcson pörögjön az üzlet. Vasárnaptól keddig átlagosan 150-200, szerdától szombatig 200-250 vacsorát szolgálunk fel az összesen száz férőhelyes étteremben, azaz egy este másfél-kétszer meg tudjuk forgatni a vendégeket, ez nagyon jó aránynak mondható. A vendégek fele egyébként külföldi, az átlagos költés áfával és szervizdíjjal együtt körülbelül húszezer forint körül mozog, ez egy kicsit meg is haladja azt, amire számítottunk. A jelenlegi telítettséggel már gazdaságosan üzemel az étterem.

- Mennyi pénzt fektetett be a hely létrehozásába, és milyen megtérülési idővel számol?
- Konkrét összeget nem mondanék, de dollármilliókról van szó, és számításaim szerint három-négy év alatt térülhet meg a beruházás. Azt vallom egyébként, hogy az üzleti befektetésekkel hosszabb távon mindenképpen jobban lehet keresni, mint ha bankba tenném a pénzemet vagy tőzsdéznék, ennek megfelelően az elmúlt években folyamatosan kerestem a vállalkozási lehetőségeket.

- Ha már az üzleti lehetőségeknél tartunk, tervez-e további együttműködést a Nobuval?
- Először mindenképpen a hazai éttermet szeretném sikerre vinni, utána meglátjuk, hogy hova vezethet az utunk a Nobuval közösen. Lehetőség mindenképpen lenne a terjeszkedésre, hiszen Európában a budapestin kívül csak Milánóban, Londonban és Moszkvában működik Nobu, üzleti szempontból így érdemes lehet új egységek nyitásán elgondolkodni.
- A Nobu környékén lévő utcákban számos üzleti érdekeltsége található, többek közt a Byblos és a Cavalli luxusruházati üzlet. Hogyan cseppent a divatszakmába?
- A filmezés és a divat nem áll távol egymástól, a munkám közben így több divattervezővel is megismerkedtem. Úgy gondoltam, Budapest megérdemli, hogy itt is olyan kínálat legyen, mint bármely nyugat-európai nagyvárosban, emellett a fizetőképes kereslet is kialakult a luxusruházati cikkek iránt. Ennek fényében franchise-megállapodást kötöttem 2007-ben az olasz Swinger Internationallel, és megnyitottam a Byblos divatházat a Deák Ferenc utcai Fashion Streeten, az erre a célra létrehozott cég portfóliója 2008 novemberében a Roberto Cavalli üzlettel egészült ki.
- Mennyire mennek az üzletek?
- Az igazság az, hogy a gazdasági válság igencsak megnehezítette a luxusruházati boltok életét az elmúlt két évben, gyakorlatilag küzdeni kellett a túlélésükért. Az elmúlt hónapokban azonban már érezhetően javultak a pénzügyi mutatók, így szerintem a nehezén túl vagyunk.
- A belvárosban a luxusboltok mellett két kaszinója is üzemel. Feltételezem, a recesszió az ő forgalmuknak sem használt.
- Való igaz, a két kaszinó – a Tropicana Casinóban az állam partnere vagyok, a Las Vegas Casino teljes egészében a saját tulajdonom – forgalma szintén nagyon érzékenyen reagált a válságra, és jelentősen esett a bevételük. Esetükben most új promóciók indításán dolgozunk, hogy visszacsábítsuk a közönséget. Úgy vélem azonban, hosszú út vezet még addig, amíg a szerencsejáték-piacnak ez a szegmense ismét életre kel.

Itt folytatódik az interjú, kiderül az is, hogy Vajna filmet forgatna Liszt Ferenc életéről

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!