Hírek

2010.10.20. 07:13

Szinte minden adóterhet megváltoztattak

Gyakorlatilag az öszszes közteher évközi változtatásokon esett át, melyek érintik az általános forgalmi adót, a személyi jövedelemadót, a társasági adót, az egyszerűsített foglalkoztatást és az illetéket is .

VG

Gyakorlatilag az öszszes közteher évközi változtatásokon esett át, melyek érintik az általános forgalmi adót, a személyi jövedelemadót, a társasági adót, az egyszerűsített foglalkoztatást és az illetéket is – mondta el a Világgazdaságnak Czinege Attila, az APEH Észak-alföldi Regionális Főigazgatóságának főigazgató-helyettese.

Az Országgyűlés által július 22-én elfogadott adócsomag egyik leglényegesebb eleme, hogy 500 millió forintos adóalapig az eddigi 19 százalékos helyett csak 10 százalékos társasági adót kell fizetni. Ennek megfelelően szakemberek szerint a magyar vállalkozások túlnyomó többsége a 10 százalékos adókulcs hatálya alá tartozik majd.

Az idén – átmeneti jelleggel – a vállalkozásoknak a napok arányában meg kellett osztaniuk adóalapjukat a 2010. január 1. és június 30., valamint a 2010. július 1. és december 31. közötti időszakra. Ebből kiderül: előbbi esetben az adóalap továbbra is általánosan 19 százalékkal adózik, azzal a megkötéssel, hogy a korábbi feltételek teljesítése esetén 50 millió forintos limitig 10 százalékos adókulcs alkalmazására is lehetőség van.
Az év második felére jutó adóalapot ezzel szemben 250 millió forintos határig csak 10 százalékos teher sújtja, a 19 százalékos mérték csak e limit felett lép életbe. Nem változik ugyanakkor az a szabály, hogy az adózónak a 2008-as és 2009-es adóévben, valamint 2010 első fél évében a 10 százalékos adókulcs alkalmazása miatt meg nem fizetett adónak megfelelő összegű lekötött tartalék felhasználására a lekötés adóévében hatályos szabályokat kell alkalmazni.
Czinege Attila szerint a módosítással ugyan elsősorban a kis- és középvállalások adóhelyzetét kívánták javítani, de az 500 millió forintos kedvezményes adóalap a nagyvállalatok számára is érdemi változást hozhat, hiszen 2010-ben 22,5 millió, 2011-től pedig akár 45 millió forintos megtakarítást is elérhetnek a cégek ily módon.
Külön törvényjavaslat formájában szintén elfogadta az Országgyűlés a sport támogatása kapcsán egyes adótörvények módosítását, amennyiben ezt az Európai Bizottság is jóváhagyja. E körből kiemelendő, hogy nyereséges cégek társaságiadó-kedvezményért cserébe a jövőben támogathatnák úgynevezett látványcsapatsportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) szövetségeit és azok tagszervezeteit.
A gazdasági társaságokat ugyan közvetlenül nem, de a tulajdonosait érintheti, hogy illetékmentessé vált az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás és öröklés, így az üzletrészek, illetve befektetések családon belüli öröklése és ajándékozása is sokkal egyszerűbbé vált. VG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!