Hírek

2010.10.14. 10:27

Simor: Az MNB-nek nem feladata a devizahitelesek megsegítése

Ellenkezik a bajbajutottak megsegítésének természetes igényével, de a Magyar Nemzeti Banknak nem feladata az a fajta segítségnyújtás, amellyel a napokban Kósa Lajos és Rogán Antal közösen állt elő – nyilatkozta Simor András a HVG-nek adott interjújában. A két politikus a devizahitelesek megsegítésére tett javaslata után a jegybank saját ötletekkel állt elő a hitelezési kockázatok mérséklésére.

HVG - Világgazdaság Online

A Kósa-Rogán javaslat ugyanis kizárólag a pénzintézetekre hárítaná a fizetési nehézségekből eredő költségeket, így segítve a devizahitelesek árfolyamveszteségein. Simor szerint a képviselőkaz ügyfelek pozícióját erősítenék a bankokkal szemben. A Magyar Nemzeti Bank másféle segítséget nyújt. A jegybank javaslatai szerint nemcsak a nehéz helyzetben lévő, hanem az összese hitelfelvevő érdekében, az átláthatóságot és kiszámíthatóságot szem előtt tartva a hosszabb időre rögzített, esetleg referenciakamatokhoz kötött kamatozású hitelek nyújtását szorgalmaznák.

Az MNB azért is fókuszál e javaslatra, mert az árfolyamgyengülésen túl ezek hiányából érte a lakosságot a legnagyobb veszteség az elmúlt két évben. Simor az interjúban hangsúlyozza a jegybank javaslatai figyelembe veszik az üzleti környezet kiszámíthatóságát, nem rontják a bankok hitelezési hajlandóságát.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!