Hírek

2010.10.18. 05:00

Prés alatt a régió magánnyugdíjpénztárai

A magán-nyugdíjpénztári befizetések állami kasszába terelésével térségünk számos országában próbálkoztak.

A magánpénztárakkal szembeni kormányzati kampány alighanem Szlovákiában volt a leghevesebb, még az előző vezetés idején: Robert Fico korábbi miniszterelnök nyíltan azok „legnagyobb ellenségének” titulálta magát, és mindent megtett azért, hogy az állami rendszerbe való visszatérést ösztönözze. Első lépésként ugyanis Pozsony éppen a magánpénztári tagság kötelező jellegét szüntette meg, majd kétharmadával megvágta a kasszák által a megtakarítások kezelése címén felszámolható díjakat. A nyugdíjalapokat ráadásul arra kötelezték, hogy féléves időtávon mindenképpen pozitív hozamot garantáljanak.

Lengyelországban a szigorítások során a fő szempont ugyancsak a magánpénztárak költséghatékonyabb működésének az előmozdítása volt, nem pedig a hozzájuk jutó járulékok megcsapolása. Varsó úgy rendelkezett, hogy a járulék összegéből a kasszák hét helyett legfeljebb 3,5 százalékot vonhassanak el kezelési költség címén, ráadásul a pénztárakat marketingtevékenységük korlátozására kötelezték.
Romániában a kasszákat érintő törvénymódosítások kifejezetten a költségvetésben tátongó lyukak betömködését célozták. Bukarest 2009 elején a hozzájárulások mértékét a 2 százalékos szinten fagyasztotta be.

A kormány az IMF-fel és az EU-val kötött hitelprogram keretében vállalta azonban, hogy az arányt jövőre 3, majd 2016-ra a bruttó jövedelem 6 százalékára tornázza fel. Romániában jelenleg új törvény készül: a javaslat már 8 százalékos aránnyal számol 2016-ra, ráadásul megemelné az önkéntes pénztáraknál érvényben lévő 15 százalékos limitet is.
A litván kormány 2008 végén előbb 5,5-ről 3, majd 2009 tavaszán 2 százalékra csökkentette a járulékok magánkasszákhoz jutó arányát. Az akkori tervek szerint 2011-ben visszaállították volna az 5,5 százalékos rátát, ám a parlament ezen a nyáron úgy döntött, hogy határozatlan időre fenntartja a csökkentett, 2 százalékos mértéket. Vilnius is megígérte, hogy később kompenzálják a magánpénztári tagokat a kieső megtakarításokért. A két másik balti állam hasonló lépéseket tett: Észtország 6, Lettország pedig 8 százalékról mérsékelte 2 százalékra a magánkasszák részesedését. 2012-re azonban mindkét ország már 6 százalékos rátát tervez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!