Hírek

2010.10.09. 10:00

Lehet választani: Fideszes, fideszes vagy fideszes?

Ahogy az várható volt, nem tudtak megállapodni a Médiatanács tagjairól az erre a célra felállított parlamenti bizottságban, így a fideszes médiacsomagba vésett „B terv” lép életbe: kétharmados szavazással, azaz kormánypárti többséggel döntik el, kiket terjesszenek az Országgyűlés elé.

Népszabadság - Világgazdaság Online

A parlament hétfőn választja meg az ORTT jogutódaként létrejövő Médiatanács négy tagját, illetve elnökét, a médiahatóságot is irányító Szalai Annamáriát. A Népszabadság előzetesen már jelezte, hogy a jelölőbizottságban aligha születhet megállapodás, mivel a három ellenzéki pártnak: az MSZP-nek, az LMP-nek és a Jobbiknak kellett volna két – az ellenzék számára fönntartott – jelölt személyében egyezségre jutniuk a médiacsomag szerint – írja a Népszabadság.

Ez nem sikerült, az LMP előre bejelentette: Elek István közírót, Orbán Viktor egykori tanácsadóját, a Heti Válasz korábbi főszerkesztőjét jelöli. A szocialisták jelöltje Jánosi György, a Jobbiké Barkó Béla, a siklósi tévé munkatársa. A Fidesz ajánlata: Auer János, Kollárik Tamás filmproducer, Koltay András médiajogász és Vass Ágnes. A jelölőbizottságban információnk szerint nemhogy az ellenzék jelöltjeit nem támogatta a kormányoldal, de még egymásét sem: a Fidesz Tirts Tamás KDNP-s jelöltnél tartózkodott, a kereszténydemokraták pedig a négy fideszes jelölt egyikénél.

Az ülés után Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke annyit mondott, az ülés eredménytelen volt, egyik jelölt sem kapta meg a konszenzusos támogatást. A jelöltekre vonatkozó kérdésre nem válaszolt.

– Nyolc jelölt volt négy helyre, így komoly kavalkád alakult ki. A jelölési procedúra végeredménye az lesz, hogy a Fidesz dönti el, ki kerül a médiatanácsba – kommentálta az ülésen történteket Mesterházy Attila MSZP-elnök, a jelölőbizottság szocialista alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!