Hírek

2010.10.05. 10:02

Iszapkatasztrófa: veszélyhelyzet az ajkai térségben

Ökológiai katasztrófának minősítette a környezetvédelmi államtitkár az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely már több település növényzetét kipusztította, veszélybe került több ezer ember, és a Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Győr, Veszprém és Vas megyében is vészhelyzetet rendeltek el.

Inforádió, MTI, Index

13: 01 - Az NNI nyomoz tovább a büntetőügyben

Az országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszi át a hétfőn Kolontáron történt tragédiával kapcsolatos nyomozást. Hatala József az ügy kiemelt súlyára és összetettségére tekintettel jelölte ki az NNI-t a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására. (MTI)

10:40 - Kettős gyásznapot tartanak Kolontáron

Kettős gyásznapot tartanak szerdán a Veszprém megyei Kolontáron: az ajkai térségben élők nemcsak az aradi vértanúkra, hanem a két nappal ezelőtti katasztrófa áldozataira is emlékeznek, miközben a vörösiszappal elöntött településen megfeszített erővel végzik a kárfelszámolást. Tili Károly, Kolontár polgármestere közölte: kezdeményezi, hogy október negyedike legyen a település gyásznapja, ugyanis a katasztrófa eddig négy halálos áldozatot követelt, és félő, hogy az eltűntként nyilvántartott három lakos is a vörösiszap áldozata lett. (MTI)

09:10 - Három eltűnt embert keresnek még

Három embert keresnek még a katasztrófavédelem emberei Kolontáron, nincs újabb halálos áldozata az iszapömlésnek. (MTI)

KEDD

22:50 - Halott falu lett Kolontár

Halott falunak nevezték a Veszprém megyei Kolontár lakosai saját településüket kedd este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon; a településen négy ember, köztük két kisgyermek vesztette életét, sokan égési sérülést szenvedtek a 28 órával korábban két méter magasságban hömpölygő, 40 házat elárasztó vörösiszap lavina miatt. Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke a település lakosainak a művelődési házban tartott lakossági fórumon elmondta, hogy a kormány három megyére is veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami azt jelenti, a felmerülő károkat a kormány fizeti. Kijelentette: céljuk, hogy december elejére mindenki visszatérhessen otthonába, vagy fedél legyen a feje fölött, és a kármentesítést megkezdték.

18:36 - Orbán: vizsgálódjon a belügyminiszter!

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében történt iszapömlés ügyében. "A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának" - mondta a kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után, kedden, hozzátéve, hogy ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. "Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó" - hangsúlyozta. (MTI)

17:39 - Több biztosító is soron kívül végez ingyenes kárszemlét

Már három nagy biztosítótársaság is jelezte, hogy a biztosítási feltételektől rögzítettektől eltérően ingyenes kárszemlét végez érintett ügyfeleinél a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken. A Generali-Providencia és az AEGON ezenkívül gyorssegélyt is folyósít érintett ügyfeleinek. (MTI)

17:05 - MTA-jelentés készül a kormánynak az iszapömlésről

Még a keddi nap folyamán el kell juttatnia a kormány részére az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés következményeiről szóló jelentését a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakembereiből álló csoportjának - tájékoztatta az MTA az MTI-t.

A csoport vizsgálja a baleset következményeit az iszaptól elárasztott Devecser-környéki gátszakadás területén. A kormány számára készített elemzésüket a tudósoknak még a keddi nap folyamán el kell juttatniuk a döntéshozókhoz. (MTI)

16:15 - A károsultaknak gyűjtenek a 1752-es Nemzeti Segélyvonalon

A segíteni szándékozók a 1752-es Nemzeti Segélyvonal hívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. A gyűjtőszámláló állása, a telefonhívások számának alakulása folyamatosan ellenőrizhető a www.nsv.hu honlapon, ahol figyelemmel követhetők az OTP számára közvetlenül érkező befizetések is.

16:00 - Megtiltották a szennyeződött élelmiszerek fogyasztását

Megtiltotta a szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztását a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Döntöttek még az előzetes kárfelmérés megkezdéséről, valamint a településeken a szennyező iszap összegyűjtéséhez közhasznú munkások és települési erők megszervezéséről - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF).

Még öt eltűnt embert keresnek, de nem biztos, hogy valamennyien a térségben tartózkodtak a gátszakadáskor. Szórólapon tájékoztatják az embereket arról, hogy ha netán egy újabb káresemény következne be, akkor a környéken lévő valamennyi szirénát egyszerre bekapcsolják. (MTI)

15:17 - "Szörnyű volt, ilyet még nem láttam"

Szlovák különleges mentőcsoport is segítkezett a keresésben. Hárman vettek részt két kutyával. Hétfő este hét órakkor érkeztek és hajnali négyik kutaták át az elöntött házakat, közölte Alexander Berek a mentőcsapat vezetője a sme.sk honlapnak. "Szörnyű volt, ilyet még nem láttam, pedig sok helyen segítkeztünk már. A házakban két méter iszap volt, az egyik házban találtunk egy gyereket, sajnos már nem élt". (zsj)

15:00 - Az egész világon vezető hír a magyar katasztrófa

A világsajtóban kiemelt téma a magyarországi katasztrófa. A CNN a top stories rovatban, a BBC a vezető anyag alatt helyezte el a beszámolót. A teljesség igénye nélkül: a spanyol El País, az olasz Corriere della Sera, a svájci Neue Zürcher Zeitung is címoldalon foglalkozik az eseményekkel. (index.hu)

14:40 - Elmúlt a közvetlen veszély

Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul, közölte Pintér Sándor belügyminiszter a védelmi bizottság ülése után. Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke megerősítette: négy halálos áldozata van a katasztrófának, hat embert pedig még keresnek. (MTI)

14:02 - Illés Zoltán felfüggesztette a Mal tevékenységét

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium termelői tevékenységét, egyben utasította a céget a megsérült tározó helyreállítására. A cég 2009-es évvégi jelentése szerint a vállalatnál 1081-en dolgoznak. (MTI)

13:15 - Megerősítették a negyedik halálos áldozat hírét

A katasztrófavédelem is megerősítette, hogy újabb halálos áldozatra bukkantak a mentőalakulatok. Az áldozat kilétéről, koráról és halála körülményeiről későbbre ígértek tájékoztatást.

Egy nyolcvan évesnél is idősebb nő a negyedik halálos áldozat, jelentette az Index helyszíni tudósítója. Az idős asszony családjával lakott a falu hídon túli, kisebb részén, ami egyben a település legmélyebben fekvő területe. Az Index jelentése szerint a hídon túli részen álló mind a 15 házat elöntötte a víz. Mint mondta, a haláleset körülményei tisztázatlanok, az asszony családjával élt, a család el tudott menekülni. Az áldozatot hatvan év körüli fia azonosította, ő sokkos állapotban van, nem tudott nyilatkozni.

11:41 - Még nincs negyedik halott

Nincs újabb áldozata az iszapömlésnek, erősítette meg az Indexnek Töttős Györgyi, a katasztrófavédelem helyszínen tartózkodó szóvivője. Kora reggel Tili Károly, Kolontár polgármestere nyilatkozta azt, hogy egy három hónapos gyermek is életét vesztette, később kiderült, hogy csak félreértésről van szó, Tili tévedésből mondhatott három hónapost, valójában az éjjel megtalált hároméves áldozatról beszélt. Pár órával később Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár állította határozotta, hogy egy negyedik áldozatot, egy egyéves gyereket is megtaláltak, aki ráadásul a hároméves áldozat testvére. A katasztrófavédelem határozottan cáfolta Illés állítását.

11:33  - Az összes hal kipusztulhatott a Marcal felső folyásán

A Vas megyei Mersevátnál próbálják semlegesíteni a Torna-patakba, majd a Marcalba került vörösiszap-szennyeződést. A vörosiszap már a Marcal folyóban van, gipszel és savasító anyagokkal próbálják semlegesíteni a szennyezést. A cél, hogy annyira felhígítsák a szennyezést, hogy az a Rábába, a Mosoni-Dunába érve ne okozzon súlyos környezetkárosodást. Az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát. A cél, hogy mielőbb 10 alá csökkentsék pH-értékét, azaz enyhítsék lúgosságát, elkerülve ezzel az alsóbb szakaszon az élővilág pusztulását. A szakemberek szerint a szennyezés kipusztította a Felső-Marcal teljes halálományát. (MTI)

Nem veszélyes a vörösiszap?

"A vörösiszap nem veszélyes" - mondta kedd reggel az Indexnek Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár igazgatója, a hétfői környezeti katasztrófával kapcsolatban. "Az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó" - tette hozzá a cégvezető, aki elmagyarázta, hogy a tárolóban lévő iszap tetején lévő, nátrium-hidroxid-tartalmú vízréteg öntötte el a területet és vitt magával iszapot, illetve a szomszédos mezőgazdasági területekről földet. Az iszaptározóban lévő víz eredendően a vörös iszap kiszáradását és porzását akadályozza meg a technológia szerint, a lúgos kémhatású folyadék valóban irritálhatja a bőrt, ha érintkezésbe kerül vele, mondta Bakonyi Zoltán.

Ezzel szemben Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környzetkémikusa a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy a vörösiszap a legelterjedtebb ismert veszélyes hulladék. Egy tonna alumínium gyártásakor 3 tonna vörösiszap keletkezik. Simon elmondta, hogy a szembe kerülve komoly károkat okzhat a vörösiszap, de több nehézfémet is tartalmaz, magas ólomkoncentrációja - amely idegméreg - vesebántalmakat okoz. A most ömlő iszap is tartalmaz radioaktív anyagot, de nem tudni, mennyit. Belélegezve rákot okozhat. A földbe került vörösiszapot nem lehet ártalmatlanítani, csak a talajcsere jelenthet megoldást.

11:10 - Újabb cáfolat, újraélesztés a pánikban

Nem történt újabb gátszakadás, közölte immár határozottan a katasztrófavédelem. A Kolontáron elterjedt rémhír nyomán 50-100 ember menekült a templom körüli dombra. A pánikban egy nő rosszul lett, a mentők most élesztik újra. (MTI)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] (fotó: Rosta Kata)
[/caption]

10:49 - Már négy áldozat?

"Négyen haltak meg az iszapömlés következtében" - nyilatkozta az MTI-nek Kolontáron Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Állítása szerint a negyedik áldozat egy egyéves gyermek, az éjszaka megtalált harmadik áldozat, egy hároméves gyermek testvére. A katasztrófavédelem ezt az értesülést sem tudta megerősíteni.

10:46 - Újabb gátszakadás Kolontárnál? - a MAL "határozottan cáfol"

Újabb gátszakadás történt Kolontárnál kedd délelőtt. A tározóból ömlik a vörösiszap, azonnal megkezdték az emberek kimentését a településről - jelentette az MTI. A katsztrófavédelem ezt a hírt még nem tudta megerősíteni. Közleményében a timföldgyár tulajdonosa, a Magyar Alumínium (MAL) "határozottan cáfolja", hogy újabb gátszakadás történt volna - adta hírül az index.hu.

Segít a slagos lemosás?

"Természetesen a cégnek vannak most méltányossági feladatai, amiben tudunk segítünk, egyeztetünk a polgármesterekkel, hogy mire van szükségük. A későbbi helyreállítási, kártérítési kérdésekben azonban csak a szakértői vélemények elkészülte, a katasztrófa okainak megállapítása után tudunk döntéseket hozni" - mondta az Ajkai Timföldgyár igazgatója. Bakonyi Zoltán maga is járt hétfőn az iszappal elöntött településeken, szerinte sok helyen az iszapot "egy erős slagos lemosással el lehet távolítani".

Korábbi hírek szerint az éjjel megerősítették a tározók gátjait, hajnali nyilatkozataikban a katasztrófavédelmisek még úgy vélték, ezzel elhárították a további veszélyt. A MAL timföldgyárának tíz zagytározója van a környéken, ezekben összesen 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak. Becslések szerint a sérült 10-es tárolóból egymillió köbméter vörösiszap zúdult hétfőn a környékre. Arról nincs információnk, hogy még mennyi iszap van a tárolóban.

Veszélyhelyzet a katasztrófa környékén

Veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ajkai térségben - jelentette be az InfoRádióban Bakondi György. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hozzátette: a vörösiszap-áradás három megyében okozhat katasztrófát: Veszprém, Vas és Győr-Sopron-Moson megye is veszélyeztetett.

Illés Zoltán a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt azt mondta: még mindig ömlik az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet - közölte az Inforádió.

Hozzátette: megpróbálják elzárni a megsérült zagytározót, honvédségi helikopterekkel semlegesítő folyadékot juttatnak a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába - tette hozzá. A Marcal folyó teljes hosszán harmadfokú a készültség.

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját.

Közben a katasztrófavédelem hivatalosan is megerősítette, hogy nincs újabb áldozata az iszapömlésnek Kolontáron. Ez azt jelenti, hogy a tragédiának három halálos áldozata van. A hír azután terjedt el, hogy Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak egy három hónapos gyermekáldozatról beszélt, valójában azonban az éjszaka megtalált három éves gyermekáldozatra gondolt, azaz a negyedik halálos áldozatról szóló hírek félreértésen alapultak.

Ezzel szemben Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környzetkémikusa a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy a vörösiszap a legelterjedtebb ismert veszélyes hulladék. Egy tonna alumínium gyártásakor 3 tonna vörösiszap keletkezik. Simon elmondta, hogy a szembe kerülve komoly károkat okzhat a vörösiszap, de több nehézfémet is tartalmaz, magas ólomkoncentrációja - amely idegméreg - vesebántalmakat okoz. A most ömlő iszap is tartalmaz radioaktív anyagot, de nem tudni, mennyit. Belélegezve rákot okozhat. A földbe került vörösiszapot nem lehet ártalmatlanítani, csak a talajcsere jelenthet megoldást. Segít a slagos lemosás? "Természetesen a cégnek vannak most méltányossági feladatai, amiben tudunk segítünk, egyeztetünk a polgármesterekkel, hogy mire van szükségük. A későbbi helyreállítási, kártérítési kérdésekben azonban csak a szakértői vélemények elkészülte, a katasztrófa okainak megállapítása után tudunk döntéseket hozni" - mondta az Ajkai Timföldgyár igazgatója. Bakonyi Zoltán maga is járt hétfőn az iszappal elöntött településeken, szerinte sok helyen az iszapot "egy erős slagos lemosással el lehet távolítani". (fotó: Rosta Kata) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!