Hírek

2010.10.11. 13:11

Félelem és reszketés Nagy-Britanniában

Az utóbbi másfél év mélypontjára csökkent a derűlátás a legnagyobb brit vállalatok pénzügyi vezetői körében. A hangulat immár a harmadik, egymást követő negyedévben romlik.

Guardian - Világgazdaság Online

A Guardian szerint a zuhanó üzleti bizalom ez erőteljes figyelmeztetés a kormány felé, hiszen a cégvezetők szerint 34 százalék az esély arra, hogy a gazdaság visszalendül a recesszióba.  A BDO számviteli és üzleti tanácsadó cég által végzett felmérés szerint a brit gazdaság növekedése a jövő év elején leállhat, és a második negyedévben csökkenés következhet be.

A BDO derűlátási indexe az augusztusi 93,1 pontról szeptemberre 91,6-ra esett, ami a legalacsonyabb szint 2009 májusa óta. A lap szerint a rossz adat növeli a Bank of Englandet terhelő nyomást, ami a további mennyiségi könnyítés irányába mutat. A brit cégvezetők többsége úgy véli, most nem érdemes kockázatot vállalni, ezért növelték a cash flow-t és csökkentették a működési költségeket. A megkérdezettek negyede reagált aktívan a válságra: akvizíciókkal és új termékekkel igyekeznek felvenni a versenyt.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalatok száma megkétszereződött az előző negyedévhez képest és szintén jelentősen bővült azoknak a cégeknek a köre is, amelyek a piac környezet nehézségeiről számoltak be. Az ilyen vállalatok aránya a BDO szerint mostanra elérte az 50 százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!