Hírek

2010.10.29. 16:22

3 és fél millió felett jöhet a 98 százalékos különadó?

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) azt javasolja a kormánynak, hogy 3,5 millió forintban állapítsa meg a végkielégítések összeghatárát, s efölött vessen ki progresszív adót - mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke pénteki budapesti tájékoztatóján.

MTI Eco - Világgazdaság Online

A Munkástanácsok egyetértenek a kormánnyal a jó ízlésbe ütköző adó bevezetésében, de azt javasolja, hogy a végkielégítések 3,5 millió forintig legyenek adómentesek - jelentette ki az elnök.

Palkovics Imre elmondta azt is, hogy 9 milliós végkielégítési összeg is elfogadható - igaz erőteljes progresszív adóztatás mellett. A szakszervezet számítása szerint ugyanis közalkalmazotti körben, egyetemi diplomával, nem vezetői munkakörben, 300 ezer forintos havi fizetés mellett 20 éves munkaviszony után 24 hónap végkielégítés, négy hónap felmentési időre járó juttatás, két hónap szabadságmegváltás mellett 9 millió forintos végkielégítés jár, ami, bár ritka eset, de nem elképzelhetetlen.

Az átlagos végkielégítés a Munkástanácsok számítása alapján 4-4,5 millió forint - tette hozzá az elnök. A javaslatot azzal indokolta Palkovics Imre, hogy ebben az évben és a következő években több tízezer munkavállaló jár rosszul, ha nem változik a 2 milliós összeghatár, amely felett a végkielégítést 98 százalékos adó sújtja.

Palkovics Imre azzal egészítette ki a javaslatot, hogy ha 3,5 millió forint alatt húzza meg a végkielégítés összegét a kormány, akkor az érintettek kapjanak lehetőséget arra, hogy bíróságon bizonyítsák az esetleges "jó erkölcsöt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!