Hírek

2010.09.16. 16:15

Hogy miben világhatalom Magyarország? Libamájban!

A világ libamájexportjának 90 százalékát Magyarország adja, annak ellenére, hogy a közelmúltban nemtelen támadások érték a magyar lúdtenyésztőket

MTI Eco

A gazdasági válság a víziszárnyas tartásban is éreztette hatását. Míg a Magyarországon előállított libahús mennyisége 43 ezer tonna volt 2008-ban, addig tavaly csak 35 ezer tonnát tett ki. A tenyésztők abban bíznak, hogy az idén már ezer tonnával növelhető ez a mennyiség.

A lúdkeltetés adatai is gazdasági recesszió hatásait mutatják. Tavalyelőtt még mintegy 5,5 millió naposlibát helyzetek ki a tenyésztők, ám ez 2009-re 4,86 millió darabra csökkent.

    Ennek ellenére Magyarország megőrizte vezető szerepét a hízott libamáj-termelés területén. Tavaly előtt ebből az áruféleségből mintegy 2.000 tonnát állított elő. A múlt évben ez a mennyiség 1.769 tonnára csökkent. Az idén pedig az előrejelzések szerint a kivitel mennyisége eléri az 1.830 tonnát.

    A hízott libamáj kivitel a megtermelt mennyiség mintegy háromnegyedét teszi ki. A libamájexportból tavaly 6,99 milliárd forint bevételük származott a termelőknek, 2008-ban pedig 5,76 milliárd forint. Az idén várhatóan ismét növekszik a bevétel, és elérheti a 7,5-7,6 milliárd forintot. A magyar libamáj felvevő piaca Belgium és Franciaország ide kerül a kivitt mennyiség mintegy 90 százaléka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!