Hírek

2010.08.31. 17:32

Újabb rekordot döntött a frank - tragédia lehet a devizahiteleseknek

A frank egyre drágább a bankközi devizapiacon, a svájci gazdaság erős, míg az euróövezet gyenge. Az alpesi deviza jelenleg 223 forint környékén mozog.

Világgazdaság Online

A frank megállíthatatlannak tűnik, folyamatosan dönt meg újabbnál újabb rekordokat a forinttal szemben. A devizaadósok hiteltörlesztési képességét ezen a szinten a gyengülés már jelentősen befolyásolja, tekintettel arra, hogy példátlanul erős a frank. A 200-210-es szintet már ismerték a devizahitelesek, de a stabil 220 feletti árfolyam sorozatos bedőlésekhez vezethet.

A svájci frankért jelenleg 222,8 forintot kell adni, de egy pillanatra 223 felett is járt az árfolyam. Az euró is egyre drágább, 287,3 forint az euró ára.

A frank 1,29-es szint alá is benézett az euróval szemben. A nyugodt délután után újra esik a forint, egyre nagyobb azoknak a vélekedéseknek a valószínűsége, hogy 225 forint lesz a frank ára, és az euró is 290-ig kúszik fel.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„A svájci gazdaság kirobbanó formában van, a fundamentumok jók” – mondta Suppan Gergely . „Az eurózóna viszont gyengélkedik, csak Németország húzza” – tette hozzá a Takarékbank elemzője.

A forint igen sérülékeny devizának számít. „A befektetők kockázatkerülő magatartása fő oka a gyengülésnek” – közölte lapunkkal Forián Szabó Gergely . A frank egy menekülődeviza, így az aggodalmak felerősödésével és a rossz hírek hatására a befektetők frankba menekülnek.

"Nagy a bizonytalanság, a svájci frank egy menekülő deviza. Ez jelenleg a borús nemzetközi hangulatban a hitelekre nézve is kedvezőtlen."
Az elemző úgy látja, hogy a 220-as szint feletti árfolyam egy fokozottan veszélyes zóna a lakosság hiteltörlesztési képességének szempontjából. „Eddig még nem tesztelt sávban vagyunk”.

Elemzéseket itt olvashat:

Drágaságra van ítélve a svájci frank

A forint zuhanását nem állítja meg semmi?

Frank: Még kétszázhúsz alatt - ijesztő adóssága van a frankhiteleseknek

"A frankban való eladósodottság napjainkra jelentős országkockázati tényezővé vált", vélik külföldi elemzők a jelentős kitettség miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!