Hírek

2010.08.30. 13:54

Kopits: Ne foltozgasson a kormány - Aknáktól fél a piac

Kopits György, a Költségvetési Tanács vezetője a jegybankárok Jackson Hole-i konferenciájának kapcsán elmondta: a piac nem tűri jól a költségvetés foltozására irányuló lépéseket, a kormánynak megfelelő tervvel kell előállnia a 2011-es büdzsét illetően.

Reuters - Világgazdaság Online

A Költségvetési Tanács feje a Reutersnek adott interjúban elmondta: Magyarország pontos inflációs céllal és államháztartási limittel rendelkezik, ez a két tényező lehetővé teszi, hogy hosszú távon helyreálljon a bizalom, és letisztuljanak az elvárások. Kopits szerint a piac a jelenlegi helyzetben nem tolerálja a lyukak befoltozására irányuló törekvéseket, a kormány így sokat veszít azzal, hogy nem jelöl ki egyértelmű célokat fiskális téren.

A közgazdász szerint a piacok idegesek, és nem tudják, hol robban fel a következő akna, így igen alacsony a tűréshatáruk még egy olyan, új kormánnyal szemben is, amelyik elkötelezett a költségvetési szigor mellett. Kopits úgy látja, az az oka annak, hogy a befektetők nem rajongtak eddig a kabinetért, ugyanakkor a következő lépés nagy lehetőséget jelent. Kopits hangsúlyozta: a 2011-es költségvetéssel nem csak az első saját büdzséjét teszi le az asztalra az új kormány, de egy négy éves távra vonatkozó fiskális pályát is felrajzolhat vele.

A jegybanki elnökök a hétvégén Jackson Hole-ban tanácskoztak a globális, és az amerikai gazdaság helyzetéről. A wyomingi Jackson Hole-ban megrendezett konferencián Ben Bernanke, a Fed elnöke ez év második felére mérsékelt bővülést jelzett előre, 2011-re pedig már a növekedés gyorsulását. Hangsúlyozta azonban: ha jóslata túlságosan derűlátónak bizonyulna, a Fednek elegendő muníció áll rendelkezésére a gazdaság ösztönzésére.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!