Hírek

2010.08.10. 11:32

Háború lesz az Arktiszért?

"Az Északi Sarkért való harc megkezdődött” – írta Robert Peary amerikai felfedező több mint 100 évvel ezelőtt, mi pedig megállapíthatjuk, hogy a globális felmelegedés és a nyersanyag – lelőhelyek miatt a harc száz év múltán nagy valószínűséggel folytatódik.

Világgazdaság Online

Az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország újból felméri az Arktiszt, hátha a saját kontinentális talapzatához csatolható... Eddig az Északi-sark senkihez sem tartozik hivatalosan, sőt, 1970-ben az ENSZ deklarálta, hogy az Arktisz az egész emberiségé, minden ember tulajdona, így a Nemzetközi Tengerfenék Hatóság felügyelete alatt áll - írta a vilagtudomany.hu.

Ezzel szemben a múlt héten indult útnak a Healy nevű amerikai hajó, fedélzetén 25 tudóssal és 100 tagú legénységgel, hogy feltérképezze a tengerfenék domborzatát és az amerikai remények szerint bizonyítsa: az amerikai kontinens a víz alatt tovább tart, mint eddig gondolták, így kizárólagos joguk lesz a nyersanyagok utáni kutatásban. A kanadaiak hasonló célból a Louis S. St. Laurent nevű jégtörőt indították el, és a tervek szerint Alaszkától északra találkozik majd a két hajó. A képen, amelyet az ESA műholdja készített az északkeleti átjáró látható, amelyet eddig jég borított.

Három évvel ezelőtt az orosz kormány megbízásából kitűztek a tenger fenekén egy orosz zászlót, mintegy jelezve Moszkva igényét az Északi sarkra. Ezzel deklaráltan is megkezdődött a csata a pólusért, mint az egyik utolsó földi „üres” területért vívott harc. Az Északi-sarkvidék olvadó jege fölébresztette a reményeket, hogy hozzá lehet férni az ottani energiaforrásokhoz. De nem csak erről van szó: új hajózási útvonalak is létrejönnek, átalakulnak az évszázados közlekedési viszonyok, az Arktiszi Óceánon, amely néhány évtizeden belül kialakulhat, gyorsabban el lehet jutni Európából Japánba, - a repülők most is ezt az útvonalat használják, csak az égen.

A veterán sarkkutató Artur Csilingarov is tagja volt annak a búvár-csoportnak, amely 4200 méter mélységbe küldött egy orosz zászlót, hogy ezzel is bizonyítsák Oroszország igényt tart a területre. A búvárok hajója a merülés helyszínéig egy jégtörőt követett Murmanszk kikötőjéből. Moszkva korábban egy ENSZ bizottság előtt hangsúlyozta, hogy az Északi-sark alatti területek valójában a nemzetközi jog szerint szuverén fennhatóság alá tartozó kontinentális talapzat részét képezik. Ezzel a kizárólagos kiaknázás jogát ők szereznék meg, és ez nem kevés. Ugyanakkor azt egy percig sem gondolhatják, hogy ezt a többi érintett szó, és reakció nélkül hagyja.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!