Hírek

2010.08.06. 11:56

Ha nem javul az idő, drágább lesz a kenyér?

Az utóbbi hetekben felszökött a búza világpiaci ára, a szeszélyes időjárás miatt az elemzők szerint nem is várható csökkenés. A Solar Capital elemzője az InfoRádiónak azt mondta: ha hosszabb távon ilyen drága marad a búza, akkor az élelmiszerek árában is érvényesíthetik az emelkedést.

InfoRádió

Hetek óta magas a búza világpiaci ára, ez azonban csak akkor éreztetheti a hatását a végfelhasználóknál, ha az oroszországi időjárás a következőkben sem változik - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Skáre Balázs emlékeztetett: amikor az elmúlt években 13 dollár fölé szökött a búza ára a világpiacon, a készletek 40 millió metrikus tonnával voltak alacsonyabbak, mint most. Éppen ezért tartja technikai emelkedésnek az elemző a mostanit: a fundamentumokra ez csak akkor lesz hatással, ha nem enyhül a szárazság az orosz termőterületeken.

Az elemző szerint az időjárás-előrejelzést nézve egyelőre nem várható az, hogy megnyugszik a piac, a következő egy hétben minden bizonnyal tartani fogja magát a jelenlegi árfolyam, aminek hatására egyre több spekuláns jelenhet meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!