Hírek

2010.08.18. 07:08

Az összes alapvető élelmiszer drágul ősszel

Idén szeptemberben a zöldség és gyümölcsárak 20-25, a kenyérfélék átlagosan 15, a tejtermékek árai pedig 15-20 százalékkal emelkedhetnek - ismerteti a szerdai Népszava.

Népszava - MTI Eco

A napilap cikke szerint míg jelenleg egy 100 ezer forint nettó jövedelmű fogyasztó havonta 15 ezer forintot fordít a négy alapvető élelmiszerre, ősszel ez az összeg 17 250 forintra emelkedhet.

Raskó György agrárközgazdász a napilapnak elmondta: a mezőgazdasági termények mellett a hústermékek is drágulnak. A húsipar azonban csupán 4-5 százalék körüli áremelkedést tud majd érvényesíteni, miközben a takarmány a rossz terméseredmények miatt hozzávetőleg 30 százalékkal kerül többe a korábbinál.

Mindez ahhoz vezet, hogy a vágóállat-állomány csökkenni kezd majd az országban. Ugyanakkor, mivel a magyar vásárlóerő korlátozott, a drágább hazai húsárú helyett olcsó, silányabb minőségű importtermékek kerülnek majd az áruházláncok polcaira - olvasható a napilapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!