Hírek

2010.06.13. 11:28

Valószínűleg alkotmányellenes Orbánék egyik adóterve

Vadász Iván adószakértő szerint valószínűleg alkotmányellenes a kormány akciótervének az a része, amely a jövedelmeket 98 százalékos kulccsal adóztatná a közszférában bizonyos esetekben.

atv.hu

Orbán Viktor akcióterve 18. intézkedésként említette meg, hogy milyen jövedelmeket adóztatnának 98 százalékos adókulccsal a közszférában. Így a 60 napon túli végkielégítések mellett az egyéb béren kívüli juttatásokat, vagyis a titoktartási pénzt, és a felmondás után ki nem vett szabadságok megváltást is 98 százalékos adóval terhelik majd. A kormányfő később egy interjúban azt mondta, hogy az intézkedés visszamenőleg, januártól lesz érvényes.

Vadász Iván adószakértő szerint, bár a cél jogosnak tűnik, de a megoldás valószínűleg alkotmányellenes - írja az atv.hu. „Nem lehet ilyen mértékű elvonást alkalmazni. A visszamenőleges jogalkotás tilalmába ütköző módszerről van szó, és alkotmányellenesnek tartom abban az értelemben, hogy ez már nem adó, hanem teljes körű kisajátítása a jövedelemnek”- vélekedett az adószakértő.

Vadász Iván szerint az ilyen kifizetések joggal váltják ki az emberek haragját, de a jogszerűtlen, a jogbiztonság elvével ellentétes módszerekkel nem lehet gátját vetni az ilyen ügyeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!