Hírek

2010.06.14. 10:53

Tovább zuhant az építőipar volumene

Az építőipari termelés volumene 2010 áprilisában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 15,7%-kal csökkent a 2009. áprilisihoz képest.

Világgazdaság Online

Az év első négy hónapjában a termelés 12%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés áprilisban 8,1%-
kal alacsonyabb volt az előző havinál. Áprilisban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól: az építőipari termelés 15,7%-os mérséklődésén belül az épületek építése 13,3, az egyéb építményeken végzett munkák volumene 18,2%-
kal kisebb volt az előző évinél - közölte hétfői jelentésében a KSH.

Az épületek építésének visszaesését a szak- és szerelőipari munkák nagyarányú csökkenése okozta, amit a szerkezetépítési munkáknál megfigyelt kismértékű növekedés nem tudott ellensúlyozni.

Márciushoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 15,5, az egyéb építményeké 1,7%-kal. Az év első négy hónapjában az épületek építése 12,1, a egyéb építményeké 11,8%-kal mérséklődött. Áprilisban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,9%-kal emelkedett. Az egyéb építmények építése ágazaté 15,6%-kal maradt el a 2009. azonos időszakitól. A speciális szaképítés ágazat – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – termelése 27,4%-kal esett vissza.

Az áprilisban kötött új szerződések volumene 17,1%-kal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az egyéb építmények építésére kötötteké több mint egyharmadával csökkent; ezzel szemben az épületek építésére kötötteké 18,5%-kal emelkedett. Az építőipari vállalkozások január–áprilisban 17,5%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 3,2%-kal bővült az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 9,1%-kal magasabb, az
egyéb építményeké 1%-kal alacsonyabb volt a 2009. április véginél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!