Hírek

2010.06.03. 13:27

Több mint miniszter: Varga Mihály Orbán jobb keze lesz

Nem miniszter, hanem annál sokkal több, Orbán Viktor legközvetlenebb munkatársa lesz – így látják kollégái, ismerősei Varga Mihályt. Orbán Viktor államtitkárának az lesz a feladata, hogy a kormány nagy hajóját a zátonyokkal teli vizeken a kikötőbe kormányozza.

nol.hu

A Népszabadság összeállítása szerint Varga Mihály nem érzelemvezérelt ember, korrekt, higgadt, mértéktartó terhelhető. Kár, hogy ezekkel az adottságokkal még csak miniszter sem lesz,. Bár kollégái szerint annál ő sokkal több, nevezetesen Orbán Viktor legközvetlenebb munkatársa lesz.

Varga Mihály Karcagról jutott el egészen a pénzügyminiszteri posztig. Pénzügyminiszterként tisztelet övezte őt, annak ellenére is, hogy a 2001-2002-es periódusban volt költségvetési lazítás, Orbán Viktor kétéves választási büdzsét fogadtatott el. Varga Mihálynak azonban komoly szerepe volt abban, hogy nem szaladt el túlságosan a hiány a 2002-es kormányváltásig.

„Nem egy túlköltekező alkat”, így jellemzi az egyik pénzügyi szaktekintély, hozzátéve: a Szapáry–Járai–Hamecz közgazdasági irányhoz tartozik. Azaz nem a víziós, a „növekedés mindenekfölött” iskolát képviseli. Nem áll szemben Matolcsy Györggyel – már csak azért sem, mert alkatilag kerüli a vitákat –, de a szép ívűre rajzolt stratégiák gyártása helyett a költségvetési egyensúly híve, az államadósság-hiánycél-kamatfelár keretek között gondolkodik.

Orbán Viktor államtitkárának az lesz a feladata, hogy a kormány nagy hajóját a zátonyokkal teli vizeken – a világgazdasági válság hullámzása közepette – kikötőbe kormányozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!