Hírek

2010.06.08. 10:19

Megmenekülnek a magánnyugdíjpénztárak

A Reuters a hazai médiajelentésekre hivatkozva az állítja: a magyar kormány vélhetően letett a magánnyugdíjpénztárak államosításának ötletéről.

Reuters - Világgazdaság Online

A hírügynökség a Népszabadságra és az Indexre hivatkozva azt írja, valószínűnek tűnik, hogy az Orbán-kormány visszakozik az államosítás tervétől, amelynek a Cashline elemzése szerint már a puszta híre is felborzolta a piaci kedélyeket.

A Reuters hozzáteszi, hogy a pénztárak államosítása több százmilliárd forinttal csökkentette volna a költségvetési hiányt, de az elemzők nem valószínűsítik, hogy a lépést meg is teszi a kabinet.

A Világgazdaság elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy kérdéses, hogy az IMF és az EU rábólintana-e egy ilyen mértékű átalakításra, tagadhatatlan, hogy a költségvetési mozgástér hirtelen több százmilliárd forinttal bővülne, nemcsak az idén, hanem még hosszú évekig. Az IMF hazánkkal foglalkozó küldöttségének (új) vezetője jelenleg Magyarországon egyeztet kormányzati illetékesekkel.

Ez lehetne tehát az a „csavar”, amellyel az új kabinet a 3,8 százalékos deficitcél betartása mellett válna képessé a gazdaság beharangozott felpörgetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!