Hírek

2010.06.03. 11:16

Még olcsóbb a forintalapú lakáshitel

Tovább mérséklődtek áprilisban a forintalapú lakáshitelek kamatai – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban publikált adataiból.

Világgazdaság Online

A jegybank kalkulációi szerint a háztartásoknak hazai devizában nyújtott lakáshitelek szerződésekben szereplő átlagkamata 8,74 százalékot ért el a negyedik hónapban, ez 68 bázisponttal alacsonyabb a márciusi értéknél. Javult a helyzet az átlagos teljes hitelköltség-mutatót illetően is: ennek értéke 11,20-ról 10,96 százalékra süllyedt.

Az erősödő forinthitel-kínálat hatásai pedig már látszanak az új kihelyezésekre vonatkozó adatokon is. Az MNB mutatói alapján az áprilisban kihelyezett, bő 19 milliárd forintnyi lakáshitelnek már a 68 százaléka volt forintban denominált, 26,7 százalékot az eurókölcsönök képviseltek, a svájcifrank-hitelek elenyésző súlya mellett.

A piaci szereplők pedig arra számítanak, hogy ez a tendencia tartósnak bizonyulhat. A Raiffeisen Bank például az idén nemcsak a lakásvásárlási kedv élénkülését, hanem a forintalapú lakáshitelek terjedését is prognosztizálja. A hitelintézet – árulta el Toman Róbert, a Raiffeisen Bank üzletágvezetője – több mint 2 százalékkal csökkentette a forintlakáshitelek kamatait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy ötmillió forintos, 240 hónapos futamidejű konstrukciónál.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!