Hírek

2010.06.08. 13:59

Íme az Orbán-csomag - pálinkát főzni is szabad

Egyszerűbb adózás, megsarcolt bankok, százával elbocsátott állami igazgatók - komoly változásokat igér a kormányfő.

Világgazdaság Online

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában először az országos árvízhelyzetről beszélt, ismertetve, hogy mely területeken kellett vészhelyzetet elrendelni és egyben köszönetet mondva azoknak, akik segítettek a veszély elhárításában. A miniszterelnök hangsúlyozta: minden segítséget megadnak a károk kiküszöbölésére. "Senkit nem hagyunk az út szélén" - fogalmazott Orbán.

A beszéd részleteit itt megtekintheti

Ezután áttért a gazdaság helyzetére. Mint mondta, megdöntötték a régi rendszert, új társadalmi szerződés jött létre. Véleménye szerint az a tény, hogy politikai vezetőket bilincsben visznek el, világosan mutatja, hogy nem egyéni eltévelyedésekről van szó, hanem rendszerszintű hibáról. 183 ország közül a 151. helyen állunk a vállalati adókat tekintve. 330 órányi munkát ró az egyénre az adózás. 203 órányi bürokratkis erőfeszítést vesz igénybe a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció. Így nem csoda, hogy teljes rendszerváltásra szavaztak a magyarok.

Elemzői véleményeket itt találhat

A munka megkezdődött - szögezte le Orbán azzal, hogy csökkentették a politikusok számát és elfogadták a nemzeti összetartozásról szóló dokumentumot. Emellett elindították a közigazgatás újjászervezését.

Újabb fontos állomáshoz érkeztek, ez "a harmadik menet" és "legalább tizenkét menetre kell felkészülni" - mondta Orbán. A kormány akciótervet fogadott el a hétvégén. Végrehajtásával kezdődik a kormányprogram megvalósítása, ennek konkrét intézkedéseit most vitatják meg.

Az új gazdasági rendszer kialakításakor figyelembe kell venni a globális válság nehézségeit és a külső folyamatokat a magyar gazdaság javára felhasználni. Ismét a termelő kapitalizmusnak van jövője, a spekulatív kapitalizmus kora lejárt. A forgalomban lévő pénz mennyisége többszöröse a fellelhető valóságos értéknek. A siker érdekében vissza kell szorítani a spekulációt és erősíteni a termelést. Ehhez különbséget kell tenni a két kategória között. A spekuláció másnak kárt okoz, míg a munka a közösségnek is hasznára van.

Új adórendszerre van szükség, nem a jelenlegi foltozgatására. A hazai adórendszer nem bizalomra épült, igazságtalan volt és büntetésnek érezte mindenki. Mivel szinte teljesíthetetlen volt, arra ösztönözte a lakosságot, hogy kerülje meg. Így lett a becsületes emberből lúzer, miközben az ügyeskedőknek áll a világ. Ma 2,5 millió adózó tart el 10 millió adózót, ez tarthatatlan. Az offshore lovagok beették magukat az állam bőre alá, nem átallanak több milliós közpénzeket felvenni hatalmas nyereségük mellé.

Jelentős adócsökkentést az adórendszer radikális egyszerűsítését szeretné elérni a kormány. A velünk versenyben álló országok egykulcsos rendszert alkalmaznak és alacsony a társasági adószintjük.

- Az első terv hét intézkedést tartalmaz, az első, hogy a cégek társasági adóját 19-ről 10 százalékra csökkentsék az évi 500 millió forintos nyereség alatt.

- Bevezetnék az egykulcsos, családi jövedelemadót két év alatt, ez alatt 1 millió 300 ezer munkavállalót vonnak be és kivezetik az adójóváírást.

- A kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz kisadót törölnének.

- Bevezetnék az adórendszeren kívüli kereset fogalmát, lehetővé téve, hogy aki adózott jövedelemből magánszemélynek munkát biztosít, annak ne kelljen ismét adóznia.

- Az adószabadság megteremtéséért a vért szerinti, egyenes ági rokonok közti vagyonmozgás, az adózott jövedelemből való foglalkoztatás és a gyermekekről való gondoskodás nem tartozna az adózás körébe.

- Az egykulcsos személyi jövedelemadó esetében 16 százalékos lenne az adókulcs.

- A beruházásoknél kérendő 51 engedély harmadát a kormány eltörli.

- Az alkalmi foglalkoztatás szabályainál visszatérnek a korábbi rendszerhez.

- Ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia.

 - Vissza kell adni a szabad gyümölcspárlat-készítés jogát az embereknek. Mint mondja, ezzel 90 éves küzdelem zárul le. Lehet nevetni ezen, de "ez a szabadságharc a felkelők teljes győzelmével zárult"

- A kormány javasolja, hogy tegyék áfamentessé a karitatív szervezeteknek nyújtott adományokat.

- A kistermelők élelmiszer termelési-, feldolgozási feltételeit küön intézkedéssel javítanák.

- Széchenyi kártya program keretét 50 millió forintig emelnék, és pályázatra beruházásra is felhasználható tennék.

- Teljesen átalakítanák a kkv-knak juttatott uniós pénzek rendszerét.

Orbán beszélt a kölcsönös felelősségvállalásról is, mint mondta, elvárható, hogy a bankok részt vállaljanak a válság következményeiért. Különösen azért, mert az állam az adófizetők pénzével segítette meg a bankokat. További intézkedések:

- Költségstop az állami intézménykben

- Közszféra béreinek átalakítása

- Feladat kiszervezések teljes körű felülvizsgálata

- A 60 napon túli végkielégítések, egyéb bérrendszerű juttatásuk 98 százalékos adóztatása.

- Havi bruttó 2 millió forintos fizetési plafon bevezetése az állami szférában, beleértve a Magyar Nemzeti Bankot

- Az állami vagyonkezelés terén áttérnek a bértömegcsökkentést, 15 százalékban, így 48,2 milliárd forintot takarítanak meg. Az állami vállalatok igazgatóságainak számát a jelenleg százról tízre csökkentik. Így 260 igazgatósági hely szűnik meg. A felügyelőbizottságoknál is hasonló a helyzet: 180 fő munkájától tekintenek el.

- Pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét 15 százalékkal csökkentik.

- Költségvetési felügyelőket küldenek a nagy mennyiségű közpénzzel gazdálkodó szervezetekhez, beleértve a függetleneket.

- Teljes telefon-, bútor-, autó-csere stop a közszférában.

- Nemzeti Eszközkezelő Társaság létrehozása a bedőlt hitelű lakások megtartására, a Társaságé lesznek a bedőlt hitelű lakások.

- Bankadó bevezetése. Az idei költségvetési tervben 13-ról 200 milliárd forintra emelnék a bankok, biztosítók, pénzügyi szervezetek által fizetendő pénzek összegét.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány fellép a bankellens hangulatok ellen. Ezeket az intézkedéseket tehát a kölcsönös felelősség határozza meg, így tárgyalások kezdődnek a bankokkal az adó alapjáról és a pénzügyi cégek közti megoszlásáról. A cél három év alatti be-, majd ezt követően kivezetés.

A szociális biztonság terén a követketkező lépéseket teszik:

- A devizahitelek megfékezésére  a jövőben jelzálogot csak forinthitelre fogadnak el.

- Bevezetik a másodlagos élemiszervizsgálatot, hogy "ne érkezhessen Európa élelmiszerhulladéka Magyarországra"

- A közüzemi díjak emelésének moratóriumát rendelik el a rendszer átalakítására tárgyalásokat kezdenek

- Elrendelik a kilakoltatási moratóriumot 2010 december 31-ig és tárgyalásokat kezdenek a bajba jutott lakáshitelesek ügyének megoldására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!