Hírek

2010.06.07. 08:03

24 karátos falióra a bezárt kórházak műtárgyai között

Több millió forintért kelhet el a három éve bezárt kórházak értékesebb ingósága.

NTE

A több mint húszezer, gyógyításnál használt eszköz, műszer, textília többsége árveréssel, 49 millió forint értékben már gazdára lelt más kórházakban és rendelőkben. Csak kevés maradt raktáron közülük, azok többsége leselejtezésre vár. Ám a műkincsgyanús darabokat szakértő kezébe adta az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), az ő véleménye alapján az egészségügyi ágazat vezetése dönt azok sorsáról – mondta lapunknak Kárpáti Zsuzsanna főigazgató. A felértékelés megtörtént, az EKI előkészítette javaslatát az ágazat új vezetésének.

Összesen 98 műtárgyat értékelt fel egy igazságügyi szakértő, a napokban készült el a véleménye, amelyért százezer forintot fizetett az EKI. Ötvenezertől egymillió forintig terjed a tárgyak értéke, ám a kereslet szabhatja meg a végső árat. Egymillió forintosra becsülte a szakember például az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) főigazgatói szobájából való kanapét két fotellel, székekkel és dohányzóasztallal. Ugyanennyit taksál egy Bösendorfer-zongora. Az OPNI-ból való, 24 karátos aranyozással, kézi faragással készített falióra pedig 800 ezer forintot ér szerinte. A szakértő minden tárgyról fényképet is készített, meghatározta, hogy melyik korból származik, milyen stílusú és milyen állapotban van – mondta Kárpáti Zsuzsanna.

A bezárt négy kórház közül az Országos Baleseti Intézetben tovább folyik a gyógyítás, annyi a változás, hogy az intézményt a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz csatolták. Az OPNI, a Svábhegyi Gyermekkórház és a Szabolcs utcában lévő Országos Gyógyintézeti Központ ingatlanai azonban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerültek. Az értékesítésből származó bevétel a központi költségvetést illeti – tudta meg lapunk. Ám üzleti okok miatt nem sikerült kiderítenünk, mekkora összegre számít a vagyonkezelő.
Úgy tűnik azonban, hogy a megszüntetett kórházak 19 ingatlana senkinek sem kell, hiszen az MNV Zrt.-nek ez idáig nem sikerült értékesíteni a két és fél éve üresen tátongó milliárdos vagyont. A válság az ingatlanpiacot ugyanúgy érintette, ahogyan a gazdasági élet minden területét. Ezért újra át kellene gondolni a kórházi ingatlanok hasznosításának lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!