Hírek

2010.05.14. 10:37

Merkel: Ha az eurónak vége, az uniónak is vége!

„Ha a közös valuta, az euró kudarcot vall, akkor az Európai Unió is kudarcot vall, és kudarcot vall a közös európai gondolat is!” – jelentette ki Aachenben Angela Merkel német kancellár.

Világgazdaság Online

 „Az európai kormányok stabil eurót ígértek a polgáraiknak, és ezt az ígéretet be kell tartanunk” – jelentette ki a politikus a lengyel kormányfő, Donald Tusk jelenlétében, akit arra szólított fel, hogy „vállvetve” támogassák az eurózóna megmentésére tett kezdeményezést. Merkel szerint az Európai Unió a legnagyobb kihívás előtt áll, amióta a kommunizmus összeomlott. „Ha megbukunk ezen a próbán, az beláthatatlan következményekkel jár Európára nézve, ha sikerrel vesszük az akadályokat, Európa erősebb lesz, mint valaha” – hangoztatta a német kancellár.

A finanszírozási válsággal nem az unió vége veszi kezdetét – közölte Donald Tusk. Ő éppenséggel nagy lehetőséget lát Európa számára a továbbfejlődésre. Eljött az egyesült Európa ideje, a krízis leküzdése lesz ennek a legjobb bizonyítéka – mondta.

A kancellár drámai hangvétele nem alaptalan. Elemzők egyetértenek: a Görögországnak nyújtott hatalmas mentőcsomag elfogadásával az EU csak időt vásárolt magának.

A cikk nem ért véget, lapozzon ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!