Hírek

2010.05.06. 08:13

Halálos hamis gyógyszerek Magyarországon!

A gyógyszerhamisítás törvényi szankcionálását javasolja az új kormánynak a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) – mondta el a Világgazdaságnak Székely Krisztina, a testület gyógyszerhamisítás elleni csoportjának vezetője. Annak kapcsán kérdeztük, hogy a HENT tegnap hozta nyilvánosságra a hamis gyógyszerek hazai forgalmazásáról készített tanulmányát.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Ebből kiderült, a felnőttek hét százaléka hajlik az olcsó gyógyszerek feketén való beszerzésére, egy százalékuk pedig már vásárolt is az utcán, a piacokon vagy az interneten.

Jelenleg csak szabálysértésnek minősítik a hamis gyógyszer árusítását, s az ÁNTSZ maximum ötvenezer forinttal bírságolhat, vagy az egyéb hamis árukra vonatkozó szabályokat alkalmazhatják a hatóságok.

Egyetért a szigorítással Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke is, aki kérdésünkre elmondta: a hazai feketepiac 12-15 százalékkal kurtítja meg a nemzetgazdaságot, ennek harmada a hamis termékek forgalmazásának következménye.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Nógrádi Tóth Erzsébet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!