Hírek

2010.05.12. 07:42

Brown lemondott, Cameron az új brit kormányfő

David Cameron, a brit Konzervatív Párt vezetője Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Cameron kedd este a londoni Buckingham-palotában kereste fel II. Erzsébet királynőt, hogy kormányalakítási megbízást kérjen, miután a konzervatívok - jóllehet abszolút többség nélkül - megnyerték a múlt csütörtökön tartott parlamenti választásokat.

MTI

Gordon Brown eddigi brit kormányfő kedd este benyújtotta lemondását II. Erzsébet királynőnek a miniszterelnöki tisztségről. Brownt negyedórás kihallgatáson fogadta az uralkodó. Ezután az udvar hivatalosan bejelentette, hogy a miniszterelnök lemondását az uralkodó elfogadta. Brown hozzátette: azonnali hatállyal lemond a Munkáspárt vezetői tisztségéről is.

Brown - mielőtt a Buckingham-palotába hajtatott volna - a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felsorakozott újságírókkal közölte, hogy az ellenzék eddigi vezetőjét, vagyis David Cameront, a Konzervatív Párt első emberét javasolja a királynőnek utódjául.

David Cameron elmondta: kormányát a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták "teljes körű koalíciójával" kívánja megalakítani. Részleteket azonban a két párt kormányzati megállapodásáról nem árult el. Az új kabinet lesz a brit politikatörténet utóbbi hét évtizedének első koalíciós kormánya.

Brown - aki előzőleg tíz évig a pénzügyminiszteri tisztséget töltötte be - 2007 nyarán, elődje, Tony Blair távozása után vette át a Munkáspárt és a kormány vezetését.

A 13 évig kormányzó Labour azonban elvesztette a múlt csütörtökön tartott parlamenti választásokat. Brownnak ez volt az első választási megméretése a Munkáspárt élén.

A legnagyobb alsóházi frakciót - jóllehet abszolút többség nélkül - immár a Konzervatív Párt adja, amely minden valószínűség szerint a Liberális Demokratákkal együttműködésben alakít kormányt.

A toryk és a liberálisok napok óta tartó tárgyalássorozata kedd este véget ért, mindazonáltal az együttműködés várható formájáról Brown lemondásáig egyik párt sem tett hivatalos bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!