Hírek

2010.04.15. 09:10

Talán nem ismétlődik meg a választási káosz

Az Országos Választási Iroda felelőssége lett volna, hogy kezelje a szavazáskor kialakult hosszú sorok miatti káoszt - mondta Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy több helyen a jegyzők próbáltak megoldást találni, az OVI viszont nem értékelte megfelelően a jelzéseket. A második forduló zökkenőmentesebb lebonyolítására több megoldás is lehet - tette hozzá.

Inforádió

Vasárnap este az Országos Választási Iroda vezetője és az Országos Választási Bizottság szakértői órákig azon vitatkoztak, kinek a hatásköre döntést hozni. Ezt Tóth Zoltán a felelősség egymásra hárításának tartja. A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: valószínűleg a testületek tagjai nem fogták fel azoknak a jelzéseknek a súlyát, amelyeket már vasárnap délben kaptak a választókörök előtt kígyózó sorokról.

Néhány helyen a jegyzők igyekeztek orvosolni a gondokat. A központi szervek eközben azt keresték, hogy a másiknak mit kellene tenni - emlékeztetett Tóth Zoltán. Hozzátette: ilyen tumultus az elmúlt húsz év egyetlen választásakor sem fordult elő.

Az ilyen helyzetek kezelése egyértelműen az Országos Választási Iroda feladata - jelentette ki Tóth Zoltán, alapfeltétel, hogy rendszeres értékeljék a jegyzők által jelzett rendkívüli eseményeket. A választási szakértő úgy látja, hogy a jegyzők ellátták a feladatukat: megoldották a gondokat és a jogszabályokat is betartották.

A választásról szóló törvény 2007-es módosításánál a jogalkotók egy szavazókörre összpontosították minden szavazókörben az igazolással szavazók voksolási lehetőségét. Ez az elképzelés azonban tévedésen alapult - mondta az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke.

Tóth Zoltán hozzátette: az Országos Választási Iroda akkori vezetője tiltakozott a módosítás ellen, és benyújtott egy olyan javaslatot, hogy új szavazókört lehessen nyitni ott, ahol az igazolással szavazók száma 30 százalékkal meghaladja az eredeti szavazóköri létszámot. Ezt a pártok elutasították, így állt elő az a törvényi helyzet, hogy egy választókerületben egy szavazókörben lehet csak voksolniuk az igazolással rendelkezőknek.

A szakértő szerint a törvénymódosítás nem volt tekintettel az életre, bár a jogalkotók azon szándékát, hogy elhárítsák az 1947-es "kékcédulás" választáshoz hasonló csalások és a kétszer vagy többször voksolás lehetőségét, nem vonja kétségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!