Hírek

2010.04.19. 05:29

Szanyi Tibor „voksturistái”

Nem tudom, milyen anyagből van Szanyi Tibor arcbőre, de hogy a NASA is megirígyelhetné, az biztos. Nekem legalábbis ez jutott az eszembe azt hallva, hogy a tömeges és szervezett átszavazásokat „szégyennek”, illetve „morálisan elfogadhatatlannak” nevező szocialista politikus maga is nagyon lelkesen buzdított az úgynevezett „voksturizmusra”.

Stanga István

A választásokon meglehetősen súlyos vereséget szenvedő MSZP egyetlen pillanatig se csinált titkot abból, hogy egyéni választókerületi jelöltjei közül a hagyományosan szocialista fellegvárnak számító XIII. kerületben induló Szanyi Tibort azon kevés „versenyzője” közé sorolja, akiknek valamennyi esélyük lehet fideszes ellenfelük legyőzésére. Ez az optimizmus mellesleg nem is volt teljesen indokolatlan, mert április 11-én nagyon sokáig Szanyi vezetett riválisa előtt, mígnem hajnaltájt megfordult az eredmény, amikor is a Fidesz–KDNP-s Szalay Péter került az élre. Hogy aztán ez a helycsere  tényleg a hosszú-hosszú órákon keresztül végtelenül türelmesen várakozó „átszavazóknak” volt-e köszönhető, avagy a puszta véletlen hozta így, azt valószínűleg soha az életben nem tudjuk meg, annyi azonban biztos, hogy maga Szanyi a szervezett és tömeges átjelentkezésekkel magyarázta első helye elvesztését. A történteket értékelő sajtótéjékoztatóján ugyanis nem csupán „szégyennek”, valamint „morálisan elfogadhatatlannak” nevezte az egész átszavazási gyakorlatot, de annak a véleményének is hangot adott, hogy „a jog jogszerűtlen használata is jogsértés”. És bár a Fidesz azonnal cáfolta a feltételezéseket, mondván, a szocialista országgyűlési képviselő  állításai komolytalanok és nevetségesek, mindez még nem hiteltelenítette volna el Szanyit. Nem úgy az a hangfelvétel, amely valamikor a múlt hét közepe-vége táján került fel a világhálóra, és ami nemcsak azt bizonyítja, hogy kiszivárogtatók (árulók?) még a bizalmi emberek között is vannak (itt Szanyi a kampánystábjának tartott eligazítást, amiként az úgynevezett „belső körnek” beszélt anno Kubatov is), hanem azt is, hogy a képmutató politikusokat kivétel nélkül utóléri a végzetük.

Ami már most az imént említett felvételen hallható Szanyi-eszmefuttatást illeti..., nos, abból elég egyértelműen kiderül, hogy a szocialisták bloggere és afféle „megmondóembere” nemhogy nem idegenkedik az úgynevezett „voksturizmustól”, hanem kifejezetten üdvösnek gondolja..., feltéve, hogy a „voksturisták” útjait ő maga szervezi. Hogy mindez valóban így van, azt nagyon jól szemlélteti a kampányemberei számára adott azon útmutatás, amely – egyebek mellett – arról szól, hogy bizony nem elég az embereket szavazásra buzdítani, hanem „azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is,  ha teheti, kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP-szavazóról beszélünk. Azt kell mondani, aki teheti, ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon és ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főleg, ha megbízható ismerősről van szó.” És bár az idézett mondatokat igencsak nehéz félreérteni, mindez egy csöppet se zavarta Szanyit abban, hogy kijelentse, semmiféle tisztességtelen eljárásról nem volt szó, csupán a „lehetséges lépéseket” vették számba a stábértekezleten, és hogy neki olyan tiszta a lelkiismerete, hogy csak na. No, már most, engem baromira nem érdekel Szanyi lelkiismerete, egy jó tanácsot azonban adnék neki. Ez pedig úgy szól, ha az embert hazugságon kapják, ne játssza a sértődöttet, ne hazudozzon tovább, különösen meg ne másokra mutogasson. Ehelyett  kussoljon. Jó mélyen és nagyon-nagyon sokáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!