Hírek

2010.04.07. 11:20

Közeleg az államcsőd - Menekítik pénzüket a görögök

Az athéni kormánynak nem sikerült a befektetőket és a piacokat megnyugtatnia - írja a Spiegel online.

Spiegel - Világgazdaság Online

A Commerzbanknak a lap által idézett tanulmánya szerint a görög polgárok az utóbbi három hónapban csaknem nyolcmilliárd eurót emeltek le takarékszámláikról, és a pénzeiket Svájcba, Ciprusra és Nagy-Britanniába utalták át. A szakértők meg vannak rémülve: "az ilyen lépések normális módon nem jellemzőek az ipari államokra, csak a küszöbállamokban keletkezett bankválságokra " - hangoztatta a Commerzbank munkatársa a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva.

Maga az athéni kormány mindössze annyit reagált a tanulmányra: híresztelésről van szó. Görögország számára a tőkepiaci feltételek is romlottak. Az állami rádió adatai szerint azok a kamatok, amelyekkel a magasan eladósodott ország a tőkepiacon pénzt tud felvenni, a magasba szöktek. Athénnek csaknem 3,9 százalékponttal több kamatot kell fizetnie, mint Németországnak - ez a legmagasabb szint Görögországnak az euróövezetbe történt belépése óta.

A takarékszámlák kiürítésén kívül azok a híresztelések is a magasba hajtották a kamatokat, miszerint Athén elutasítaná az IMF segítségének igénybe vételét. Eszerint Athén szükség esetén nem a Nemzetközi Valutaalaptól venne fel hiteleket, hanem európai államoktól. Más médiajelentések szerint Athén megkísérli, hogy az Egyesült Államokban és ázsiai országokban jusson hitelekhez. Az Európai Bizottság ezt nem kommentálta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!