Hírek

2010.04.16. 09:49

Kgfb - Mi történik, ha csődbe megy a biztosító?

Szerdán a Vám- és Pénzügyőrség lezárta a nyomozást a MÁV ÁBE ügyében. A vizsgálat szerint összesen több mint 1 milliárdot sikkasztottak el a biztosítótól. Sikkasztás, pénzmosás és hűtlen kezelés miatt eljárás indul az Intéző Bizottság elnöke ellen, nagyobb kérdés azonban, hogy mi történik a biztosítottakkal?

Világgazdaság Online - Faludi Linda

A MÁV ÁBE tevékenységét 2008 áprilisától függesztette fel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az indok: a biztosító nem rendelkezett a megfelelő működéshez szükséges tartalékkal.

Mint utóbb kiderült, ez a cégnél elkövetett, nagy összegű sikkasztás és hűtlen kezelés miatt következett be, az ügyben hat gyanúsítottat vettek őrizetbe a szerdai bejelentés szerint. Az Egyesülettel szembeni kárigények kielégítésére eddig 666 millió forintot utalt vissza a nyomozóhatóság. A biztosítót a PSZÁF döntése alapján a Hitelintézeti Felszámoló Közhasznú Társaság számolja fel, az eljárás 2008 augusztusában kezdődött.

A PSZÁF ekkor kivizsgálta az ügyet és úgy találta, hogy nem követett el hibát, amikor hagyta, hogy a MÁV ÁBE idáig jusson. A pórul járt biztosítottak más céghez szerződtek, de a MÁV ÁBE működésének ideje alatt okozott balesetek kárainak rendezésén ez nem segít. Ezév január végéig a biztosítósítók közös káralapját működtető Magyar Biztosítók Szövetségéhez (Mabisz) 1,87 milliárd forintnyi kárigényt jelentettek be olyan ügyekben, amelyekben MÁV-biztosított balesetezett külföldivel.

Azt gondolhatnák, hogy a kérdést megoldja az a biztosítási alap, amelyre a biztosítók éppen azért fizetik be rendszeresen bevételük egy részét, hogy hasonló esetekben finanszírozhassák a károkat. Ez azonban nem így van, illetve a MÁV-ÁBE ügy idején nem így volt. A Mabisz valóban működtetett és működtet egy Kártalanítási Számlát, az itt összegyűlő összegből azonban csak akkor fizethetnek, ha olyan sofőr okoz balesetet, aki – a törvény ellenére – nem rendelkezett kötelező felelősségbiztosítással. Ez az alap azonban nem nyújt segítséget arra az esetre, amikor a balesetet okozó ugyan rendelkezett érvényes biztosítással, de a cég, ahol azt megkötötte, felszámolás alá került.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!