Hírek

2010.04.14. 14:04

Kampányelemzés: Nem mindegy hányszor írják le a neved

Az IMEDIA elemzése szerint a választások előtti három hétben a pártok miniszterelnök-jelöltjeinek médiajelenléte szinte hajszára pontosan tükrözi pártjaik későbbi választási eredményét. Egyedül az MDF esetében van lényeges eltérés vezető politikusaik és a párt választási szereplése között.

Világgazdaság Online

A választási eredményekkel szinte százalékra azonos megoszlást mutatott az IMEDIA médiafigyelő elemzése, amelyben a pártok, illetve a miniszterelnök jelöltek médiajelenlétét vizsgálták.  Az elemzésben azt kutatták, hogy a pártok illetve azok képviselői mennyire tartják fontosnak a média befolyásoló erejét, vonható-e párhuzam a médiában való szereplés valamint a választási eredmények között?

A vizsgált időszakban (2010. március 10. - április 9.) a pártokról összesen 38 446 darab anyag jelent meg a nyomtatott, online, illetve elektronikus médiumokban. A megjelenésekben legalább egyszer említették a vizsgált pártok (Fidesz, MSZP, Jobbik, LMP, MDF), illetve ezek miniszterelnök-jelöltjének nevét. Az IMEDIA elemzéséből kiderül, hogy legjobban a miniszterelnök jelöltek médiajelenléte közelítette meg a már ismert választási eredményeket.

Összesen 7774 db anyag (cikk, nyilatkozat, interjú, közlemény stb.) jelent meg a jelöltekről, melynek megoszlása majdhogynem ugyanazt az eredményt hozta, amit a választások első fordulója. Orbán Viktor egy hónap alatt összesen 3600 megjelenést produkált (ennyiszer említették a nevét), amely az összes megjelenés 47 százaléka, ez közel hat százalékkal kevesebb, mint az elért választási eredmény (Fidesz 52.71 %). Ez a különbség valószínűleg a visszafogott Fidesz-kampánynak köszönhető. Mesterházy Attiláról szóló cikkek megoszlása 19 százalék, ami szinte teljesen azonos az MSZP által elért választási eredménnyel. (19.29 %).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!