Hírek

2010.04.09. 08:41

Forintosították a pártok ígéreteit

A pártok sokféleképpen tudnak semmit sem ígérni – ez volt az egyik nagyon tömör összefoglaló megállapítása a Mit ígérnek? civilkezdeményezésnek a pártok választási programjainak értékelése kapcsán.

Világgazdaság Online

Míg a korábbi választásokon jellemzők voltak az emblematikus, több százmilliárd forintos, megalapozatlan ígéretek, addig az idei kampányban a vállalások homályosak, rosszul definiáltak, időzítésükben bizonytalanok voltak. Nem változott azonban a helyzet a tekintetben, hogy a pártoknak továbbra sincs igényük arra, hogy programjaik megalapozottságát a költségvetési hatások kimutatásával igazolják. Az ígéretek talán éppen ennek elkerülésére fogalmazódnak meg annyira homályosan.

Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy a pártok ne ígérnének nagyokat. Valójában minden programban találunk olyan elemeket, amelyek megvalósítása csak jelentős kiadásnövekedéssel érhető el – ezek mellé azonban nemhogy ellentételező lépések, de még a költségvetési hatás bemutatása sem kerül oda. Így a programok beárazása lehetetlen feladat, ám a Mit ígérnek? illusztratív jelleggel néhány vállalást kiragad a pártprogramokból, és bemutatja, hogy milyen jelentős költségvetési hatások rejtőznek a sorok között, aminek megalapozása többnyire teljesen hiányzik.


Elöljáróban érdemes elmondani, hogy a magyar költségvetésben nincs mozgástér, elkölthető szabad forrás. Ha a pártprogramok a fenntarthatóság jegyében készültek volna, akkor arról kellene szólniuk, hogy a következő évben miként kívánnak 200 milliárd forint tartós megtakarítást végrehajtani ahhoz, hogy a költségvetési felelősségi törvényben előírt pályára állhassunk. Ha ez illuzorikus elvárás is, az mindenképpen fontos lenne, hogy minden egyes elígért (elköltött) forint fedezetét megjelenítsék a pártok. A Mit ígérnek? számításai ezzel szemben arra világítanak rá, hogy a pártok programjai a legtöbb esetben felborítanák a költségvetést. Megjegyezzük, hogy a homályos ígéreteket mi egészítettük ki olyan alapfeltevésekkel, amelyek beárazhatóvá tették azokat. Amennyiben a pártok ezzel szemben észrevétellel kívánnak élni, azoknak a későbbiekben helyt adunk.

Az egyes pártok ígéreteinek "beárazását" itt olvashatja el
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!