Hírek

2010.04.16. 11:04

Este éri el Magyarország határát a vulkáni hamufelhő

Várhatóan pénteken az esti órákban éri el Magyarország határát az észak-nyugat-európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamufelhő, az eddigi információk szerint csak súrolja az országot.

Forrás: MTI, idokep.hu, OMSZ

Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője elmondta: az eddigi adatok szerint kicsi az esélye annak, hogy az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt le kell zárni a légteret. Fehér Imre a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig megerősítette: folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal. Ha szükséges elrendelik a légtérkorlátozást.

A hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét - mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa. Hozzátette, hogy mind az ő számításaik, mind a vulkáni hamu terjedését vizsgáló, Volcanic Ash Advisory Center londoni központja ezt jelezték előre.

Fekete hamufelhők a kitörés után, műholdas felvételről (Forrás: idnes.cz)

A vulkán kitörése megbénította a légiforgalmat

Az izlandi Eyjafjalla vulkán kitörése Európa nagy részén megbénította a légi forgalmat. Csütörtökön egymás után irányították el az érkező gépeket és törölték az induló járatokat a skandináviai repülőtereken és Nagy-Britanniában, beleértve az összes londoni repteret is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A porfelhő útja (Forrás: OMSZ)
[/caption]

A vulkán még szerdán tört ki, emiatt csaknem 800 embert telepítettek ki Izland déli részéről. A környező folyók vízszintje 3 méterrel megemelkedett, így a gyéren lakott környéket víz árasztotta el, a kráterből kiáramló, gomolygó füstfelhő közel 6000 méter magasságig feljutott.

Félnünk kell a hamufelhőtől?

Sokakban felmerült a kérdés, hogy veszélyes lehet-e a szervezetünkre, nem kell azonban aggódnunk, a vulkáni hamu az egészségre csak akkor lenne káros, ha nagyon magas koncentrációban jelenne meg, erről azonban szó sincsen. Az állatok, a növények és a talaj szempontjából sem károsak, a legnagyobb veszélyt továbbra is a repülésre jelentik. (Forrás: idokep.hu)

Az európai légi járatok 60 százalékát törlik

Az európai légi járatok 60 százalékát nem indítják el pénteken az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt, s a felhő még legalább 24 órán át korlátozni fogja a kontinens légi forgalmát - közölte az európai légiforgalmi hatóság. Az európai légtér átlagosan napi 28 ezer kereskedelmi repülőjáratából pénteken mintegy 11 ezer indulhat csak útnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hol közlekednek még a repülők? (Forrás: radarvirtuel.com)
[/caption]

Csütörtökön még ennek közel a duplája, 20 334 járat közlekedett. A fennakadás miatt utasok tízezrei vesztegelnek Európa repülőterein. Az európai hatóságok közleményben figyelmeztették az utazni készülőket, hogy előre érdeklődjenek a reptér-üzemeltetőktől a járatok indításáról. Ferihegyen eddig mintegy 40 járatot töröltek.

"Az európaiak maradjanak fedett helyen a vulkáni hamu lehullása idején"

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen. David Epstein, a WHO szóvivője közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, hogy a vulkáni hamu milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre. A szóvivő azonban jelezte: a hamufelhő mikroszkopikus méretű, belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak.

Szombaton éri el az ország déli részét

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet fel, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban a lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is. A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

Teljes légzár

Anglia, Írország, Norvégia, Dánia, Svédország, Belgium, Hollandia, Finnország, Lengyelország, Litvánia

Részleges légzár:

Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország

Részleges légzár:

Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország A porfelhő útja (Forrás: OMSZ) Hol közlekednek még a repülők? (Forrás: radarvirtuel.com) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!