Hírek

2010.04.30. 11:29

Csak a szépre emlékezünk: a választók a győzteshez húznak

A Tárki felmérése szerint idén is érvényesül a "győzteshez húzás", a választók nagyobb arányban emlékeztek arra, hogy a győztes Fidesz-KDNP-re szavaztak, mint amekkora támogatottságot a pártszövetség a területi listákon valójában kapott.

MR1 - Kossuth Rádió

Az intézet vizsgálata szerint a választások után már megszokott "győzteshez húzás" néven ismert jelenségnek megfelelően idén az országgyűlési választás első fordulója után a megkérdezettek 64 százaléka emlékezett úgy, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazott a területi listán, holott a valóságos eredmény 53 százalék volt - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A választási részvétel is jóval magasabb a visszaemlékezések alapján, mint a valóságban volt - derül ki a Tárki két forduló közötti kutatásából. Míg április 11-én a választók 64 százaléka ment el szavazni, addig a következő egy-két hétben a választók saját részvételükről szóló visszaemlékezései alapján már 74 százalékos volt a részvétel.

A megkérdezettek állításai alapján az átlagosnál nagyobb arányban vettek részt a választáson a magasabb iskolai végzettségűek, vagyis azok, akik legalább érettségiztek. Az egyetemet és főiskolát végzettek 92, illetve 88 százaléka, a szakközépiskolát és gimnáziumot végzettek 80, illetve 82 százaléka mondta azt, hogy részt vett a voksoláson.

A fiatalok és az idősek valamivel alacsonyabb, a középgenerációk pedig magasabb arányban emlékeznek úgy, hogy szavaztak az első fordulóban. Az egyes korcsoportokban a pártokra adott szavazatok emlékei is nagyon eltérőek. Az MSZP-re a legidősebbek, a Jobbikra a legfiatalabbak szavaztak emlékeik szerint az átlagosnál többen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!