Hírek

2010.04.27. 11:09

Budapest lett a kínai hamis áruk európai hídfőállása

A kormányhoz fordult a német Ipar és Kereskedelmi Kamara, hogy hozzon határozott intézkedéseket a márkás áruk hamisításának megakadályozására. A kamara levelében azzal érvel, hogy az olcsón kínált hamisítványok súlyos csapást mérnek az ország gazdaságára és a munkahelyek tömeges felszámolását vonják maguk után.

Inforádió

A hét fő pontban összefoglalt nyílt levében az Ipar és Kereskedelmi Kamara a gazdasági életnek okozott több milliárdos kárt emleget és rámutat arra, hogy a 35 évnél fiatalabb nemzedék csaknem fele szívesen vásárol olyan márkásnak tűnő árucikket, amelyről pontosan tudja, hogy hamisítvány - közölte az Inforádió.

Ezért a kamara kettős stratégiát ajánl a kormánynak: részben a hamisítók elleni küzdelem fokozását, részben pedig a közgondolkodás megváltoztatását, illetve a szellemi tulajdonnal kapcsolatos álláspont módosítását.

Az érvek között szerepel az is, hogy a hamisított áruk után nem fizetnek adót, és így az állam jelentős bevételtől is elesik. Az Ipar és Kereskedelmi Kamara a munkahelyek pusztulásáról is pontos adatokkal szolgál: a közelmúltban mintegy 70 ezer alkalmazott vesztette el az állását az utánzat iránti kereslet felszökése nyomán.

Az igazságügy miniszterhez intézett levél utal arra is, hogy manapság nemcsak márkás és ezért drágább divatcikkeket hamisítanak, hanem számítógép alkatrészeket, gyógyszereket, kerékpárokat, sőt még papír zsebkendőt is. Jól értesült források szerint az utánzatok legtöbb esetben Kínából származnak, és ezen árucikkek központi elosztója a Budapesten élő kínai közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!