Hírek

2010.04.16. 17:09

Bezárt Ferihegy a hamufelhő miatt

Légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága péntek 19 órától szombat 19 óráig - közölte a hatóság az MTI-vel pénteken.

MTI Eco

A teljes légtérzárról az igazgatóság értesítette a nemzetközi légi forgalom résztvevőit.

A légtérzár elrendelését az tette szükségesség a hatóság közleménye szerint, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu rövidesen eléri Magyarországot, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát. A hatóság az MTI kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét, és emiatt leállhat.

A közlemény szerint a Légiközlekedési Igazgatóság az Országos Meteorológiai Szolgálattal folyamatos kapcsolatot tartva szükség esetén módosítja – feloldhatja vagy meghosszabbíthatja – a légtérzárat.

A légi utasok jogait biztosító előírások az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között szükségessé vált járattörlések esetén is érvényesek - hangsúlyozta Siim Kallas közlekedési EU-biztos brüsszeli közleményében. Az utasnak joga van ahhoz is, hogy válasszon a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között - közölte, további pénzbeli kártérítés azonban nem jár az ilyen rendkívüli esetekben.

A ferihegyi egyes terminálon tucatnyi utas várakozik, míg a kettesen 80-100-an lehetnek - tájékoztatta Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője az MTI-t a légtérzárról szóló bejelentést követően. Az utasok ellátása alapvetően az adott légitársaság feladata - tette hozzá. Arra, hogy a repülőtéren lévő éttermek üzletek megfelelő ideig legyenek nyitva, a repülőtér üzemeltetőnek nincs ráhatása, hiszen ezek bérlemények.

A Malév több mint 50 pénteki járatából 44-et törölt, így most a legnagyobb feladat az, hogy a több ezer érintett utas jegyét átváltsák, illetve visszatérítsék - mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére. A magyar légitársaságnak lényegében nincs tranzitutasa Ferihegyen, mert már el sem hozták őket Budapestre, a budapesti utasok pedig ki sem mentek a repülőtérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!