Hírek

2010.04.06. 07:12

Belehúzott a Fidesz - A Jobbikra kevesebben szavaznának

A pártok kampánya az utóbbi hetekben sem hozott áttörést a választói aktivitásban, a jogosultak 53 százaléka állítja, hogy biztosan elmegy szavazni - a Szonda Ipsos felmérése szerint - idézi a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérését.

Népszabadság

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik táborában jelenleg azonos az elmeneteli szándék, e pártok híveinek héttizede aktív. Az MSZP-nek jelenleg egymillió szimpatizánsa van, közülük hétszázezren ígérik: elmennek és voksuk minden kétséget kizáróan a szocialistáké. A fennmaradó háromszázezer szimpatizáns mostani hangulatát, a választás tétjéről vallott felfogását alapul véve azt feltételezhetjük, hogy körülbelül fele részük ott lesz az urnáknál.

A Fidesznek 3 millió szimpatizánsa s ebből hozzávetőleg 2,1 millió biztos szavazó. A többiek – politikai beállítottságukat, választói viselkedésüket elemezve – három, azonos méretű csoportra oszthatók. További háromszázezren hajlanak a részvételre, egy intenzív mozgósítást követően minden bizonnyal ott lesznek április 11-én. Vélhetően aligha lehet hatást gyakorolni arra a 300 ezer támogatóra, aki nem mutat különösebb érdeklődést a választások iránt.

Ugyancsak háromszázezer Fidesz-szimpatizánsban benne rejlik az a lépés, hogy át(vissza)menjen a Jobbikhoz. Ha ezt a többségük megteszi, akkor a Fidesz kevesebbet kap 2,5 millió voksnál, ha csak kisebb (vagy elenyésző) hányaduk, akkor felülmúlhatja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!