Hírek

2010.04.24. 10:41

2010 kemény év lesz a számunkra, 2011-13 is alig jobb

A Világbank szerint lassú lesz a fellendülés a feltörekvő európai (így Magyarország) és a közép-ázsiai országok számára is. A nemzetközi szervezet a szegények érdekében végrehajtott társadalmi reformokat sürget.

MTI Eco - Világgazdaság Online

A feltörekvő európai országok, valamint a közép-ázsiai térség államai kénytelenek lassú kilábalással számolni. Az érintett kormányok kemény fiskális intézkedések előtt állnak, ám ezek végrehajtásánál figyelemmel kell lenniük a legsebezhetőbb és leginkább szükséget szenvedőkre - áll a Világbank sajtóanyagában.

A két térség államait érintette legkeményebben a gazdasági válság, így nagyon valószínű, hogy itt lesz a leglassabb visszatérés a növekedéshez - nyilatkozta Philippe Le Houréou, a szervezet Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnöke. Tavaly 6 százalékkal esett a gazdasági teljesítmény, miközben 2007-ben még 7 százalékos volt a GDP növekedése a régióban. 2010 kemény év lesz, átlagosan 3 százalékos átlagos növekedéssel lehet számolni, és a 2011-2013 közti időszakra is csak alig valamivel jobbak a kilátások. A növekvő munkanélküliség szegénységbe taszítja a családokat, a már most is szegények helyzete pedig még nehezebbé válik - tette hozzá Le Houréou.

Mindkét térség elég sokszínű, a válság változó mértékben érintette az ide tartozó országokat, így mindegyiknek különböző a kilábalásra való esélye. A két térség 30 államából húszban visszaesett a GDP, ám a skála elég széles: Lettországban 18 százalékos volt a zuhanás, míg Azerbajdzsán GDP-je 8,3 százalékkal nőtt.

Általában azonban elmondható, hogy a két térség lassabban fog kilábalni a válságból, mint a világ más régiói. A Világbank előrejelzései szerint 2011 és 2013 között ebben a két térségben 3 és 4 százalék között lehet a növekedés, addig a Közel-Keleten 5, míg a feltörekvő ázsiai országokban 8 százalék. 2010-et különösen nehéz évnek tartja a szóban forgó két régió számára a Világbank, hiszen a többi fejlődő térséghez képest feleakkora növekedésre számíthatnak.

A nemzetközi szervezet kiemeli, hogy ezekben az országokban a legnagyobb a költségvetési nyomás: az átlagos költségvetési hiány 2008-2009-ben a GDP 6 százaléka, miközben a Közel-Keleten ez 1, Latin-Amerikában 3, míg a fejlődő ázsiai országokban és Afrikában is csak 4 százalék.

A világgazdaság is lassulhat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!