Hírek

2010.02.21. 09:17

Történelmi mélypontra eshet holnap az MNB-kamat

Történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkenhet hétfőn a magyar jegybanki alapkamat, ha a monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb óvatos lépéssel, 25 bázispontos csökkentés mellet dönt.

MTI Eco

Inflációs nyomás továbbra sem szűkíti a monetáris mozgásteret, a januári 6,4 százalékos inflációs adatot ugyan még Simor András jegybankelnök is kellemetlen meglepetésnek nevezte, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a monetáris politika számára meghatározó időtávon így is az inflációs cél alá eshet a pénzromlás üteme.

Legutóbb január 25-én csökkentette az alapkamatot 25 bázisponttal 6 százalékra a monetáris tanács, a tagok meggyőző többségének szavazatával. Simor András akkor azt mondta: a további kamatcsökkentés az ország kockázati megítélésétől függ, amelyre a választási kampány is hatással lehet. Elmondta azt is, hogy decemberben azért lassította a korábbi 50 bázispontról 25 bázispontra a kamatcsökkentés ütemét a tanács, mert a befektetők kockázati étvágya gyengült és Magyarország kockázati felárai megugrottak. Januárban azonban alapvetően nem változott a helyzet.

A Reuters által megkérdezett 25 elemző közül 21 további, 25 bázispontos kamatcsökkentést, a többi négy kamattartást vár hétfőn. Úgy vélik, hogy a kereskedelmi bankokat csak lényegesen alacsonyabb kamatszint késztetné a hitelezés bővítésére, ami előmozdítaná a gazdasági kilábalást a tavalyi 6,3 százalékos GDP-csökkenés után.

A jegybank egyidejűleg nyilvánosságra hozza következő Inflációs Jelentését is, amely képet ad a további kamatcsökkentés esélyeiről. A megkérdezettek legfeljebb még egy, 25 bázispontos kamatcsökkentésre látnak esélyt és a konszenzus szerint 2010 és a jövő év végén is egyaránt 5,5 százalék lesz az alapkamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!