Hírek

2010.02.07. 09:00

G7: a világ kilábalóban van a gazdasági válságból

Az iparilag hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminiszterei és jegybankelnökei tanácskozásának a résztvevői szombaton arra következtetésre jutottak, hogy a világ kilábalóban van a gazdasági válságból - összegezte az elhangzottak Jim Flaherty az értekezletnek otthont adó Kanada pénzügyminisztere.

MTI Eco

A tanácskozást a Montrealtól és Ottawától kétezer kilométerrel északra lévő, az Északi sarkkörön túli Iqaluit kisvárosban tartottak meg.

Az értekezlet záró sajtótájékoztatón Flaherty hangsúlyozta: sok pozitív jel mutatkozik, a neheze már hátra van, de a világgazdaság válság utáni helyreállítása még nem áll szilárd lábakon.

A tanácskozás résztvevői kötelezettséget vállaltak arra, hogy lépéseket tesznek a gazdasági fejlődés ösztönzésére, hangsúlyozták a nemzetközi pénzintézetek tevékenysége megreformálásának a fontosságát, és összességében már a krízis lecsengése utáni teendőket is megvitatták.

Flaherty szerint a finanszírozási szektor megreformálása kérdésének a megvitatásában előrejutottak, de a mechanizmus gyakorlatba való átültetésének módjai még további egyeztetések témakörei lesznek.

A tanácskozáson megállapodtak arról is, hogy törlik a földrengés sújtotta Haiti adósságát a G7 tagállamaival - az Egyesült Államokkal, Kanadával, Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Olaszországgal és Japánnal - szemben. A karibi ország 890 millió dolláros külső adósságának 41 százalékát az Amerikaközi Fejlesztési Bank által nyújtott hitelek, 27 százalékát pedig a Világbanktól kapott pénzösszegek teszik ki. Ez utóbbi pénzintézet már korábban elengedte a nyugati félteke legszegényebb országának 38 millió dolláros adósságát.

Flaherty elmondta: a G7-es csoport tagországainak képviselői közbenjárnak más nemzetköz pénzintézeteknél is annak érdekében, hogy enyhítsenek Haiti adósságterhein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!