Hírek

2010.01.27. 14:12

Visszautalják a már befizetett ingatlanadót

Hamarosan lekerül az adóhatóság honlapjáról a vagyonadó-kalkulátor, s visszautalják az adófizetőknek a lakóingatlanok után már befizetett vagyonadót is.

MTI Eco

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője az MTI-nek elmondta: az Alkotmánybíróság határozatának Magyar Közlönyben történő kihirdetése után - ez csütörtökön várható - el kell távolítani a kalkulátort az APEH honlapjáról. A már rögzített adatokat az adatvédelmi szabályoknak megfelelően, jegyzőkönyvvel megsemmisítik. Kedden délutánig egyébként 630 ezren töltötték le a kalkulátort, és 16 ezren mentették el az adatokat.

A kalkulátor működtetése minimális informatikai fejlesztést igényelt a szóvivő szerint, ennek költsége mintegy 7 millió forint volt. Vagyonadó bevalláshoz szükséges nyomtatvány mintegy másfél millió csomagban ment ki, összesen kétmilliót gyártottak.

Miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a vagyonadó-törvény lakóingatlanok adóztatására vonatkozó részét, a csomagból egy lapot nem kell kitölteni. E lapok, valamint a csomagokba betett csekkek költsége mintegy 24 millió forint - mondta Bakonyi Ágnes.

Bármily furcsa, az adóhatósághoz már érkezett néhány vagyonadó bevallás, az APEH most méri fel, hogy pontosan mennyi. A lakóingatlanok után befizetett adót természetesen visszautalja az APEH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!