Hírek

2010.01.05. 15:22

SZDSZ 2010: Vége?

A szavazóbázis lemorzsolódása nem tavaly kezdődött, de 2009-ben vált igazán láthatóvá.

Népszava

A tavalyi év első hónapjainak kudarca volt, hogy a párt hiába sürgette reformfolyamatok felgyorsítását, illetve az általa támogatott reformszövetségi javaslatok megfogadását Gyurcsány Ferenc kormányfőnél - írta a Népszava keddi száma.

Az SZDSZ végül azután szánta el magát a koalíciós szakításra a szocialistákkal, hogy a kormányfő menesztette Horváth Ágnes liberális egészségügyi minisztert.

Miután viszont Gyurcsány lemondott a miniszterelnökséről, a kormányfőjelölt keresésben a szabad demokraták Bajnai Gordon mellett tették le voksukat, s bár korábban kacérkodtak az előrehozott választások lehetőségével, ettől visszaléptek.

Tavasszal mintha összezárt volna az SZDSZ, készülve a júniusi EP-választásra, amelyen egy mandátumot, 5 százalék feletti eredményt vártak. Az elért 2,16 százalék sokkolta a pártot; Fodor Gábor lemondott az elnöki posztról. Az SZDSZ ezt követően kezdett igazán szétzilálódni. A megújítást az addig ismeretlen Retkes Attila vállalta, akinek elnökké választását belső harcok övezték. Hivatalba lépése után felerősödött az SZDSZ erodálódása: egymás után léptek ki a pártból korábbi vezető politikusok, alapítók, meghatározó közéleti szereplők.

A nyár végén ismét a fővárosra terelődött a politikai figyelem: a BKV-s végkielégítési botrány Budapesten is kikezdte az MSZP-SZDSZ koalíciót. Emiatt októberben a fővárosban is bekövetkezett a szakítás, ami azóta a közgyűlésben számos konfliktus forrása lett.

Az SZDSZ most az idei választásokra készül, de elszántságát és várható reményeit jelzi, hogy saját kormányfőjelöltet nem indít - ehelyett egy Bokros Lajos mögötti egységes MSZP-SZDSZ-MDF kiállást sürgetett Retkes -, s várhatóan önálló főpolgármester-jelöltje sem lesz, miután Demszky Gábor 20 év után nem indul újra a városvezetői posztért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!