Hírek

2010.01.10. 09:45

Érdemes-e tőzsdézni: Hol tart a Mol, az OTP és a többi papír?

Erősödő forgalomban 4,57 százalékkal emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a 2010-es év első hetében, a BUX 22.197,11 ponton zárt pénteken, 970 ponttal magasabban a december 31-i értékénél.

MTI Eco

A részvénypiac forgalma 107,7 milliárd forint volt, míg az óév utolsó - négy munkanapos - hetében mindössze 36 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom közel 54 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki, de erősödött a Mol forgalma is, az olajrészvény több mint 26 százalékkal részesedett a teljes részvénypiaci forgalomból. A Richter 7,3 százalékot, a Magyar Telekom 5,5 százalékot, az Egis 2,1 százalékot tudhat magáénak az összforgalomból.

A részvénypiacok ott folytatták az új évet, ahol az előzőt abbahagyták, az év első hetében továbbra is az optimizmus uralta a parkettet, bár a piaci elemzők szerint e mögött szinte semmilyen alap sincs.

A héten megjelent nemzetközi makrogazdasági adatok közül negatív meglepetést hozott a pénteken publikált amerikai munkaerő-piaci adat, ami azt mutatta, hogy decemberben is tovább csökkent a foglalkoztatottak száma, míg az elemzők arra számítottak, hogy megtörik a hosszú hónapok óta tartó emelkedő trend.

Az euróövezetben szintén kedvezőtlenül alakult a foglalkoztatottság, novemberben 10 százalékra nőtt a munkanélküliség. A valutaunió 1999. évi létrehozása óta először került erre a szintre a mutató. Az euróövezetben emellett erősen csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberben, ami azt jelzi, hogy a válság elhúzódó következményeként csökkenő foglalkoztatás hatása már jelentkezik a lakossági keresletben, és ez fékezheti a gazdaság általános javulását.

A jövő héten az Egyesült Államokban induló negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon adhat újabb információkat arról, hogy milyen úton halad a gazdasági felépülés folyamata.

A vezető részvények közül a múlt héten a Mol és az OTP jelentősen drágult, az Egis kis mértékben erősödött, míg a Magyar Telekomnak és Richternek csökkent az árfolyama.

A Mol részvények 13,94 százalékkal drágultak, 19.370 forinton zárták a hetet. 

Az OTP árfolyama 5,15 százalékkal 5.737 forintra nőtt. 

A Magyar Telekom részvények ára 1,37 százalékkal 722 forintra csökkent.

A Richter 2,21 százalékkal 41.950 forintra gyengült.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama egy hét alatt 0,69 százalékkal, 18.940 forintra emelkedett. 

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 11 ponttal, 0,57 százalékkal 2.002 pontra emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!