Hírek

2010.01.06. 09:27

Az EU nem menti meg Görögországot

A Cashline szerint ma reggeli piacmozgató hír lehet, hogy az Európai Központi Bank (EKB) egyik igazgatósági tagja kijelentette: az EU nem menti meg Görögországot.

Cashline

Ez nagyon fajsúlyos és fontos állítás, aminek – ha a befektetési alapok józanul gondolkodnak – messzemenő következményei lehetnek. Ez azt jelenti, hogy az eddig bajban lévő országok (például Spanyolország, Olaszország, Románia, Bulgária, Baltikum) sem garantált, hogy számíthatnak az EU segítségére, hiszen mindenkit nem lehet megmenteni, az EU forrásai is végesek. Nem véletlen, hogy erre a hírre az euró egyből gyengült fél százalékot a dollárral szemben. Ráadásul az EKB azt is hozzátette, hogy a jelenlegi likviditási lépéseknek negatív következményei lehetnek a részvénypiacokra.

Az amerikai kereskedés viszonylag csendes mederben zajlott, igaz a nap közbeni mini korrekciót ismét sikerült megvenni, így újabb lokális csúcson zárt az S&P500. Még nap eleji adat szerint ugyan a novemberi folyamatban lévő lakáseladások estek 16 százalékkal a korábbi hónaphoz képest, ezt a november végén kifutó lakásvásárlási programmal magyarázták, ami újraindul januárban és idén júniusig lett meghosszabbítva.

Azt már persze nehezen érti az ember, hogy ha ez így van, a piac miért várt csak 2 százalékos visszaesést. Mindenesetre ezen a tényen hamar felülemelkedtek, miután a novemberi gyári megrendelés-állomány 1 százalékos növekedése ismét a fellendülés víziót támogatta, amit még segített a decemberi autóértékesítési szám 2 százalékkal felülmúlva a konszenzust.

Munkaerőpiaci adat lesz ma fókuszban, délután 14:15-kor jelenik meg az amerikai ADP intézet decemberi felmérése. E szerint 73 ezer munkahely szűnhetett meg 2009 utolsó hónapjában az Egyesült Államokban, ez az adat azonban nem tartalmazza a kormányzati szektor foglalkoztatottsági adatait.

Az állami szféra mutatóit is magában foglaló makroadat majd pénteken jelenik meg, ezzel kapcsolatban azonban érdekes az elemzői konszenzus. Egyes médiumok változatlan, míg mások enyhe emelkedéssel kalkulálnak, ám a becslések igencsak széles spektrumot ölelnek fel (a Bloomberg rendszerén - 100 ezer és +85 ezer közötti értékeket találunk). Emellett persze érdemes lesz majd figyelni az esetleges visszamenőleges módosításokra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!