Hírek

2010.01.20. 15:35

A trükköző tagállamokra lecsapna az Eurostat

Megelégelte az Európai Bizottság a közfinanszírozási adatszolgáltatási problémákat az EU tagállamaiban, ezért annak kezdeményezésére készül, hogy ellenőrzői jogosítványokkal ruházzák fel Eurostatot.

Világgazdaság Online

Az európai integráció statisztikai hivatalára bízná Brüsszel a tagállamok részéről rendelkezésére bocsátott költségvetési számok hitelesítését, hogy a jövőben el lehessen kerülni a mostani és a korábbi görög statisztikai trükközésekhez hasonló eseteket.

Joaquín Almunia, az EU leköszönő gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, hogy ezért kívánják kérvényezni egy hónap múlva az óriásira duzzadt görög deficit lefaragására irányuló akcióterv keretében az Eurostat hatásköreinek ilyenfajta kibővítését.

A biztos felidézte, hogy az Eurostat az elmúlt öt évben tíz alkalommal kapott hivatalosan statisztikai adatokat Athéntól és több esetben is komoly fenntartásait volt kénytelen hangoztatni ezekkel kapcsolatban. Almunia szerint részben éppen az Eurostat által igényelt korrekció révén derült ki, hogy az előző görög kormány által közöltnél jóval nagyobb lett az elmúlt két évben Hellászban az államháztartás hiánya, amihez a lazuló költségvetési fegyelem is hozzájárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!