Hírek

2010.01.20. 15:11

A jövő személyszállítója a lunda - Fotó

Az igazi lundák tengeri életmódot folytatnak, idejük nagy részét a tengeren töltik, csak a szaporodás köti őket a szárazföldhöz. Füves lejtőkön, sziklafalakon, szigeteken fészkelnek, a legtöbben Izlandon, Skóciában, Skandináviában, Kanadában találhatók.

Világgazdaság Online

A NASA által kifejlesztett lunda, angolul Puffin viszont egy igen figyelemre méltó kísérlet a jövő személyszállítási gondjainak megoldására.

A vertikálisan felszálló és landoló (VTOL) elektromos meghajtású repülőt a tervek szerint ma mutatja be az amerikai űrkutatási ügynökség cége. A pilóta állva indítja, és hason fekve vezeti a gépet, aztán újra álló pozícióban landolhat vele – írja a Világtudomány.hu nyomán a Világgazdaság Online (fotó).

A több mint 3 és fél méter magas, és mintegy 4 méternyi fesztávolságú szárnyakkal rendelkező repülő meglehetősen nagy, ám még elviselhető méretű.

Elvileg képes óránként 550 kilométeres sebességre is, de a normál közlekedésben 260-280 kilométert tenne meg óránként, ha az akkumulátor engedné. Hatótávolsága jelenleg kb. 80 kilométer, azonban ez az erősebb akkumulátorok segítségével növelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!