Hírek

2009.12.22. 15:13

Szürke felhők Németország felett

Európa legnagyobb gazdasága számára borúsan kezdődik a 2010-es év. A GfK és az Ifo intézet felmérései azt mutatják, hogy Németország csak lassan lábal ki a második világháború óta tapasztalt legmélyebb válságból.

AFP - Világgazdaság Online

Három adat is érkezett ma a német gazdaság helyzetéről és egyik sem ad okot túl sok derűlátásra. A fogyasztói bizalom, az üzleti befektetések és a hitelezési hajlandóság is inkább negatív képet ad az ország helyzetéről – tudósít az AFP.

A GfK kétezer fős felmérése szerint a fogyasztói bizalom immár harmadik hónapja romlik Németországban. Az ING szenior elemzője szerint bár 2010-ben a lakossági fogyasztás nem hátráltatja majd a kilábalást, növekedési faktornak sem tekinthető. Az Ifo intézet friss adatai szerint a német vállalatok csak kicsivel több befektetést terveznek a következő évre, mint 2009-ben. A felmérés szerint 2008-hoz képest 22 százalékkal csökken a befektetések mértéke idén.

Ugyanakkor az Ifo üzleti bizalma indexe javulást mutatott novemberben, a cégek a nehézségek ellenére mind jelenlegi helyzetüket, mind kilátásaikat jobbnak minősítették.

A vállalatok azonban szintén aktuális adatok szerint nehezebbnek tartják a hitelhez jutást. Az építőipari cégek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy gondot jelent a kölcsönök felvétele. Három éve most először fordult elő, hogy a szektorban dolgozók óvatosnak minősítették a bankok hitelezési gyakorlatát. A Commerzbank elemzője úgy látja: a hitelválság lehetősége miatt érzett aggodalom továbbra is fennáll Németországban. Ugyanakkor – tette hozzá Simon Junker – a német cégek adósságállománya alacsonyabb, mint az eurózóna többi országában működő cégeké, ezért a nehezedő körülmények kevésbé érintik majd őket.

Az Európai Központi Bank adatai szerint októberben második hónapja csökkent a hitelezés a közös európai valutát használó országokban. A hitelezési gondok hatására a német kormány mediátort nevezett ki, akinek feladata a kis- és középvállalatok hitelhez jutásának segítése. Rainer Bruederle gazdasági miniszter december elején úgy nyilatkozott: az ország újabb hitelválság elé néz, ha a pénzintézetek nem növelik hitelezési aktivitásukat. Berlin előrejelzése szerint jövőre 1,2 százalékkal növekszik a német gazdaság, az idei csökkenés pedig 6,0 helyett csak 5,0 százalék lesz.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung december tizedikén arról számolt be: információi szerint Németország a következő évben a korábban tervezetthez képest 100 milliárd euróval több hitelt venne fel. Ha ez megtörténik, Berlin is túllépi az eurózóna országaira vonatkozó 3 százalékos deficit korlátot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!