Hírek

2009.12.10. 11:21

Így lehetett nagyot szakítani novemberben - Itt a ranglista!

Friss tőkebeáramlás szempontjából a befektetési alap piacon a november volt a második legerősebb hónap eddig az idei évben, ráadásul ebben újra nagy szerepet játszottak a lakossági befektetők, akik hosszú idő után megint bizalmat szavaztak az alapoknak. Az intézményi befektetőknél is pozitív a kép: a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb jelentése szerint az elmúlt hónapban, és összességében az idei második félévben tőlük is folyamatosan áramlik a pénz az alapokba.

Világgazdaság Online

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok novemberben összesen 71,1 milliárd forintot vonzottak, amellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 13,3 milliárd forinttal növelték. Bár egyes magasabb kockázatú alapokból – vegyes és részvényalapok, abszolút hozamú alapok – vontak ki tőkét a befektetők, ennek mértéke nem volt számottevő, így összességében a novemberi 3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 416 hazai befektetési alapban 2910 milliárd forintot kezeltek.

Nézze meg a unit lindek eszközalapok teljesítményét!

A befektetési alapok teljesítményét megtekintheti itt

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (61,9 százalék) ezek adják, ráadásul novemberben az átlagnál is valamivel gyorsabban, 4,1 százalékkal nőtt az ilyen típusú alapokban kezelt vagyon. Összesen 59,4 milliárd forint friss tőke érkezett ilyen termékekbe, a hozam pedig az októberihez hasonló mértékű, 12,3 milliárd forinttal növelte a befektetéseket.

A leggyorsabb havi növekedést a kötvényalapok érték el, elsősorban a hazai rövid kötvényalapok jelentős tőkevonzása miatt. A kötvényalapok a hónap során 22,4 milliárd forintot vonzottak, ezen felül 1,3 milliárd forint hozamot értek el.  A rövid kötvényalapok vagyona 24,9 százalékkal nőtt, ez 22,8 milliárd forint friss tőkéből, és mintegy 800 millió forint hozamból jött össze. A hosszú kötvényalapok mintegy 460 millió forintos hozama mellett ezekből a termékekből viszont mintegy 400 millió forint tőkekivonás történt a hónapban.

Emelkedett a pénzpiaci alapok vagyona is, 4,1 százalékkal. Ezekbe a termékekbe 38,4 milliárd forint friss tőke érkezett, és a hozamok is 4,9 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 1099 milliárd forint volt. A kategória 73 százalékát jelentő likviditási alapok száma 28-ra, vagyonuk 3,4 százalékkal nőtt.

A hónapban tovább gyorsult a tőkebeáramlás az ingatlanalapokba is: ezek összesen 13,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és 2,3 milliárd forint hozamot is termeltek.

Csökkent viszont a befektetők lelkesedése a részvényalapok iránt: az elmúlt hónapban 1,4 milliárd forintot vontak ki ezekből a termékekből. Ennek ellenére vagyonuk így is 1,2 százalékkal nőtt, hiszen piaci teljesítményük 5,3 milliárdot hozott a konyhára. A részvényalapok száma egy alap megszűnésével 59-re csökkent, vagyonuk a hónap végén 331 milliárd forint volt.

A befektetési alapok teljesítményét megtekintheti itt

Nézze meg a unit lindek eszközalapok teljesítményét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!