Hírek

2009.12.14. 05:50

„Gyilkos” kormányok?

Ha elfogadjuk, hogy egy „közönséges” emberölés a Gyurcsány–Bajnai-korszak „terméke” (ahogy azok a cigánygyilkosságok is, amelyeket a Fidesz szintén a szocialisták terhére rótt), nyomban adódik a kérdés, hogy a hazai kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb bűntette, a 2002-es móri mészárlás az Orbán Viktor vezette kormány számláját terheli?

Stanga István

Amennyire a rendőrség állományának a tagjai megdöbbentek azon, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség az egyik kollégájukat is meggyanúsította abban az ügyben, amelynek során az elmúlt héten két férfi a fővárosban meggyilkolt egy arab származású pénzváltót, legalább annyira kiakadtam magam is azon a közleményen, amelyet a rendkívül súlyos bűncselekmény kapcsán a legnagyobb ellenzéki párt kiadott. Mert bár – hála a jó istennek – kétségkívül nem tekinthető szokványosnak, hogy egy hivatásos rendőrt (aki ráadásul korábban a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál teljesített szolgálatot) előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítsanak, az sem túl gyakori, hogy egy ilyen tragikus eseményt egyik vagy másik párt politikai haszonszerzésre akarja felhasználni. Márpedig a Fidesz pontosan ezt tette. Mert az még csak rendben van, ha a tényleg nem mindennapos bűntett okán az MTI-hez eljuttatott közleményükben megállapítják, hogy a magyarországi közbiztonság „eddig nem látott mélységbe” süllyedt, illetve hogy az emberek biztonságérzetét minden másnál jobban megrendíti, ha azt tapasztalják, hogy a bűn üldözésére felesküdött személyek bűnözőkké válnak, de az a következtetés, amely szerint a Gyurcsány–Bajnai-korszak felelős azért, hogy egyenruhások súlyos bűncselekményeket követnek el, nos, nemhogy nem elegáns és nem is korrekt, de egyszerűen elképesztő. És ez még akkor is igaz, ha a Lázár János fideszes országgyűlés képviselő által jegyzett dokumentum azon kitételében, hogy „az elmúlt években a kormány porig rombolta a rendőri állomány anyagi, erkölcsi és társadalmi megbecsültségét”, nem kevés igazság van. Ettől azonban egy közönséges rablógyilkosságot a politikai ellenfél nyakába varrni..., hát, olyan mértékű ízléstelenségre vall, amely normális országokban elképzehetetlen.

Arról már nem is beszélve, hogy az, aki egy ilyen ostoba és rosszindulatú közleményt kiad, nem csupán lenézi, hanem teljesen hülyének is gondolja az embereket. Azt ugyanis még a legeslegelvakultabb Fidesz-hívők közül is csak a legfeljebb negyvenes (vagy az alatti) iq-val „megáldottak” hiszik el, hogy a különféle bűncselekményekért – függetlenül attól, hogy azokat rendőrök, tűzoltók, tanárok, vagy bármely más, nem épp a legmagasabb anyagi és erkölcsi megbecsültségnek örvendő hivatás képviselői követik-e el – ezt vagy azt a kormányzatot közvetlenül is felelőssé lehetne (kellene) tenni. Innen ugyanis csak egy lépés a véget nem érő sárdobálás. Mert ha azt elfogadjuk, hogy egy úgymond „közönséges” emberölés a Gyurcsány–Bajnai-korszak „terméke” (csakúgy, mint azok a cigánygyilkosságok, amelyeket a legnagyobb ellenzéki erő szintén az országot vezető szocialisták terhére rótt), akkor rögtön adódik a kérdés, hogy tudniillik a hazai kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb, legtöbb áldozattal járó bűntette, a 2002-es móri mészárlás az Orbán Viktor vezette kormány számláját terheli? De továbbmegyek... Azt is jogosan tudakolhatjuk, hogy az akkor hatalomban lévő Fidesz miért nem volt képes megvédeni annak a nyolc polgárnak az életét, akiknek az ég világon semmiféle bűnük sem volt, hacsak az nem, hogy egy verőfényes tavaszi napon betértek egy kisváros bankfiókjába a dolgukat intézni? Ugye, azt talán mondanom sem kell, hogy ezek mekkora nagy baromságok..., hajszál pontosan akkorák, mint egy arab pénzváltó meggyilkolásának az ügyéből se füle, se farka vádaskodások segítségével megkísérelni valamiféle politikai tőkét kovácsolni. Ami ugyan gusztustalan vállalkozás, arra viszont feltétlenül jó, hogy tovább mérgezze az amúgy is csapnivaló közhangulatot. Vagy ez is a cél?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!