Hírek

2009.12.03. 09:47

Cafeteria: így maradhat adómentes jövőre!

A cafeteria megadóztatása növelheti az életbiztosítások versenyelőnyét – állítják a biztosítók. Jövőre 25 százalékos adó sújtja majd a jelenleg még adó- és járulékmentesen adható juttatásokat, miközben bizonyos életbiztosítások továbbra is az adómentes körbe tartoznak majd.

Világgazdaság Online

„A vállalatoknak el kell gondolkozniuk, miként tudnak továbbra is ugyanannyit nyújtani az alkalmazottaiknak úgy, hogy az ne kerüljön többe” – mondja Zolnay Judit, az Aviva értékesítési és marketing-vezérigazgató-helyettese. „A jelenlegi adózási szabályokat és tendenciákat figyelembe véve konkurenciát jelenthet az életbiztosítás az adóval sújtott juttatások számára” – teszi ehhez hozzá Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.A biztosítók igyekeznek kihasználni a köztehermentesség nyújtotta előnyöket, és bár konkrét kampánnyal kevesen célozzák meg a munkáltatókat, az üzletkötőket már több helyen trenírozzák arra, hogyan domborítsák ki a termékek előnyeit. A munkavállalók mindenesetre szívesen veszik, ha foglalkoztatójuk ily módon gondoskodik róluk – az Erste Biztosító legalábbis a nyílt napok visszajelzéseiből ezt a következtetést szűrte le.

A nagyobb cégek menedzserei és tulajdonosai persze kivételt képeznek, esetükben nem ritka, hogy többéves fizetésüknek megfelelő, 20–50 millió forintos kockázati életbiztosítást kötnek rájuk a munkáltatók – számol be Mátyás-Kollár Gabriella, az Aegon Magyarország termékfejlesztési igazgatója. A kisebb cégeknél viszont az Aegon tapasztalatai szerint a megtakarítási lehetőséget is tartalmazó, egész életre szóló unit-linked konstrukciókat keresik, és más társaságok is e termékek fokozódó népszerűségéről számoltak be.

Az ilyen konstrukciókról azonban nem árt tudni, hogy hiába van bennük a befektetési elem, ahhoz adómentesen csak a biztosított halála után juthatnak hozzá a kedvezményezettek. Ha azonban a munkavállaló fel szeretné venni az eszközalapokban lévő befektetését, a biztosítás visszavásárlásakor meg kell fizetnie az szja-t és az egészségügyi hozzájárulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!