Hírek

2009.12.04. 09:27

Az IMF teljes mellszélességgel támogatja a magyar büdzsét

Nemzetközi Valutaalap (IMF) teljes mellszélességgel kiállt a jövő évi magyar büdzsé mellett, hazai elemzők azonban aggodalmuknak adtak hangot.

Világgazdaság

Dominique Strauss-Kahn, a szervezet vezérigazgatója szerint Magyarország kimondottan jó példának számít ebből a szempontból, és azt is elmondta, hogy a választások után sem vár fordulatot a fiskális szigorban. Ezt az ellenzékkel folytatott megbeszélésekre is alapozva jelentette ki. A magyar kormányfővel folytatott megbeszélést követő tájékoztatón úgy fogalmazott: a politikai nyilatkozatok hátterében azért minden fél érti, hogy nincs más út a gazdaság megmentésére.

Ugyanitt Bajnai Gordon bejelentette: kormánya már nem hív le további részleteket a nemzetközi szervezetek hitelkeretéből. Simor András jegybankelnök viszont már nem volt ennyire optimista szerdai parlamenti meghallgatásán, és az általunk megkérdezett szakértők szerint sem ennyire problémamentes a jövő. Sokat segítene egy hiteles euróbevezetési forgatókönyv hazánknak.

Az IMF-csomag miatt az államadósság szerkezetében lényeges változások álltak be – mondta lapunknak Orbán Gábor, az AEGON Alapkezelő kötvényüzletágának vezetője. Egyrészt lecsökkent a piaci finanszírozás részaránya, másrészt megnövekedett a devizaarány, valamint mérséklődött az átlagos futamidő. Utóbbi miatt megnövekedett az államadósság kamatérzékenysége.

Minden szempontból előnyös lenne mihamarabb visszatérni a válság előtti szerkezethez, ezt vélhetően az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) is szem előtt tartja. Ehhez meg kell majd növelnie a forintkötvény-kínálatot, azonban fontos kiemelni, hogy az idő egyelőre nem sürget.

Nincs arra kényszerülve a kincstár, hogy bármi áron, bármekkora hozam mellett értékesítsen, egyelőre hatékony az a taktika, hogy akkor jön ki a piacra, amikor van megfelelő kereslet. 2011–12-ben erősödik a piaci finanszírozás kényszere, ekkorra már mindenképpen szükségessé válik a külföldi befektetők visszacsábítása egy meggyőző konvergenciapálya ígéretével. Mindehhez pedig egy inflációellenes, növekedéspárti, a fiskális hitelességet szem előtt tartó, következetes gazdaságpolitikára van szükség – összegezte a szakértő.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!